Voor de allereerste keer heeft de Belgische regering terroristen financieel drooggelegd zonder de tussenkomst van een rechter. Het gaat om een bestuurlijke (niet-gerechtelijke) maatregel die het antiterreurorgaan OCAD aanvraagt en die de regering goedkeurt, schrijft De Tijd.

De maatregel viseert twaalf terreurverdachten, onder wie 'de man met het hoedje' Mohamed Abrini, de Molenbeekse familie Bazarouj, die Salah Abdeslam mogelijk onderdak gaf, en verschillende Syriëstrijders. Ze kunnen vanaf nu niet meer aan hun financiële bezittingen, huizen en andere eigendommen. Niemand mag hen financieren of op een andere manier steunen.

De mogelijkheid om terroristen financieel droog te leggen bestaat al sinds 2006. Maar het bewuste koninklijke besluit werd nooit eerder toegepast. Tot gisteren. In het Belgisch Staatsblad stonden tien namen die achter gesloten deuren werden gevalideerd tijdens de ministerraad van 20 juli. Eerder, op de ministerraad van 27 mei, werden twee andere namen van Syriëstrijders (die voorkomen in het dossier-Verviers) gevalideerd. (Belga)

Voor de allereerste keer heeft de Belgische regering terroristen financieel drooggelegd zonder de tussenkomst van een rechter. Het gaat om een bestuurlijke (niet-gerechtelijke) maatregel die het antiterreurorgaan OCAD aanvraagt en die de regering goedkeurt, schrijft De Tijd.De maatregel viseert twaalf terreurverdachten, onder wie 'de man met het hoedje' Mohamed Abrini, de Molenbeekse familie Bazarouj, die Salah Abdeslam mogelijk onderdak gaf, en verschillende Syriëstrijders. Ze kunnen vanaf nu niet meer aan hun financiële bezittingen, huizen en andere eigendommen. Niemand mag hen financieren of op een andere manier steunen. De mogelijkheid om terroristen financieel droog te leggen bestaat al sinds 2006. Maar het bewuste koninklijke besluit werd nooit eerder toegepast. Tot gisteren. In het Belgisch Staatsblad stonden tien namen die achter gesloten deuren werden gevalideerd tijdens de ministerraad van 20 juli. Eerder, op de ministerraad van 27 mei, werden twee andere namen van Syriëstrijders (die voorkomen in het dossier-Verviers) gevalideerd. (Belga)