Rectorverkiezingen UGent: Van de Walle en Van Herreweghe eindelijk verkozen

© Belga Image

In Gent zijn Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe na negen stemrondes eindelijk verkozen tot rector en vicerector van de universiteit. Ze behaalden alsnog de tweederdemeerderheid met 71,74 procent.

Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, zijn nu officieel verkozen als rector en vicerector van de Universiteit Gent. Het duo haalde, hoewel dat in deze ronde niet vereist was, de tweederdemeerderheid ruim met 71,74 procent. Zowel proffesoren, personeelsleden als assistenten waren overtuigd van het programma van beide proffesoren: bij die geledingen haalden ze respectievelijk 74,88 procent, 77,2 procent en 72,26 procent. Het duo kon echter slechts 52,52 procent van de studenten overtuigen.

Professor Van De Walle is sinds 2012 decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de UGent. Zijn vicerector Van Herreweghe is als hoogleraar verbonden aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Het kandidatenduo zal vanaf 1 oktober zetelen voor een periode van 4 jaar.

Soap

Met de verkiezing van Van de Walle en Van Herreweghe komt een einde aan een soap die maanden aansleepte. Sinds eind april al houdt de Universiteit Gent verkiezingen om een opvolger te kiezen voor huidig rector Anne De Paepe, maar negen stemrondes leverden geen winnaar op. Het kiessysteem, waarin een tweederdemeerderheid vereist was, lag volgens sommigen aan de basis van de impasse die bijna een half jaar aansleepte. Pas deze week kon die worden opgelost, maandag startte de tiende stemronde. Waarom duurde het zo lang? De feiten nog eens op een rij.

Opinie: Een pyrrusoverwinning?

Partner Content