De strijd om de Leuvense universiteit kan nu echt beginnen. Nadat ex-CD&V-politicus Rik Torfs vorige week bekend maakte een punt te zetten achter zijn politieke carrière om zich volledig te wijden aan de universiteit, maakte de KULeuven intussen bekend tegen wie hij de handschoenen opneemt.

De andere drie kandidaten zijn vicerector wetenschap en technologie Karen Maex, vicerector studentenbeleid Tine Baelmans en vicerector internationaal beleid Bart De Moor. De termijn om zich kandidaat te stellen, werd donderdagnamiddag afgesloten.

Torfs versus de ingenieurs

Zoals de kaarten nu liggen, lijkt het een wedstrijdje Torfs versus de rest te worden. De andere drie kandidaten hebben hun strepen op het rectoraat al verdiend, en komen allemaal van de ingenieursfaculteit. Torfs komt uit de groep humane wetenschappen. Mogelijk kan dit de strijd zwaar beïnvloeden. Wie wil afrekenen met het huidige beleid, of wie geen ingenieur aan het roer wil van de KULeuven, zal geneigd zijn om op Torfs te stemmen.

Torfs, Maex, Baelmans of De Moor zullen medicus Mark Waer opvolgen. Die besliste om geen tweede termijn aan te vatten en zich opnieuw volledig toe te leggen op het wetenschappelijk onderzoek.

Tweede kans voor twee kandidaten

Op 15 april maken de vier kandidaten hun programma bekend. De eerste stemronde volgt op 13 mei. Indien er dan nog geen kandidaat uit de bus komt, zal een volgende stemronde plaats vinden op 17 mei en indien nodig op 23 mei. De stemmen van de professoren tellen voor 70 procent mee tijdens de rectorverkiezingen. De overige dertig procent worden verdeeld onder het andere academisch personeel (assistenten, red.), ondersteunende diensten en studenten.

Zowel Torfs en De Moor dongen in 2005 al eens mee naar de functie van rector. De Moor overleefde toen de eerste stemronde niet. Torfs moest het toen in de laatste ronde opnemen tegen Vervenne, maar die kon uiteindelijk rekenen op de stemmen van de studenten en kwam aan het roer van de universiteit te staan. (EA)

De strijd om de Leuvense universiteit kan nu echt beginnen. Nadat ex-CD&V-politicus Rik Torfs vorige week bekend maakte een punt te zetten achter zijn politieke carrière om zich volledig te wijden aan de universiteit, maakte de KULeuven intussen bekend tegen wie hij de handschoenen opneemt. De andere drie kandidaten zijn vicerector wetenschap en technologie Karen Maex, vicerector studentenbeleid Tine Baelmans en vicerector internationaal beleid Bart De Moor. De termijn om zich kandidaat te stellen, werd donderdagnamiddag afgesloten.Torfs versus de ingenieurs Zoals de kaarten nu liggen, lijkt het een wedstrijdje Torfs versus de rest te worden. De andere drie kandidaten hebben hun strepen op het rectoraat al verdiend, en komen allemaal van de ingenieursfaculteit. Torfs komt uit de groep humane wetenschappen. Mogelijk kan dit de strijd zwaar beïnvloeden. Wie wil afrekenen met het huidige beleid, of wie geen ingenieur aan het roer wil van de KULeuven, zal geneigd zijn om op Torfs te stemmen. Torfs, Maex, Baelmans of De Moor zullen medicus Mark Waer opvolgen. Die besliste om geen tweede termijn aan te vatten en zich opnieuw volledig toe te leggen op het wetenschappelijk onderzoek. Tweede kans voor twee kandidaten Op 15 april maken de vier kandidaten hun programma bekend. De eerste stemronde volgt op 13 mei. Indien er dan nog geen kandidaat uit de bus komt, zal een volgende stemronde plaats vinden op 17 mei en indien nodig op 23 mei. De stemmen van de professoren tellen voor 70 procent mee tijdens de rectorverkiezingen. De overige dertig procent worden verdeeld onder het andere academisch personeel (assistenten, red.), ondersteunende diensten en studenten. Zowel Torfs en De Moor dongen in 2005 al eens mee naar de functie van rector. De Moor overleefde toen de eerste stemronde niet. Torfs moest het toen in de laatste ronde opnemen tegen Vervenne, maar die kon uiteindelijk rekenen op de stemmen van de studenten en kwam aan het roer van de universiteit te staan. (EA)