De raad van bestuur van de Universiteit Gent reageert verbaasd op het feit dat de Vlaamse overheid acht mannen en slechts twee vrouwen heeft voorgesteld als externe leden. "In het Vlaamse Parlement werd ons een gender-ondervriendelijke samenstelling van de raad van bestuur verweten, maar de Vlaamse overheid kon nu zelf geen evenwicht vinden in de kandidaten", verklaarde rector Paul Van Cauwenberge bij de opening van het academiejaar in Gent.

De Universiteit Gent opende het academiejaar officieel met de togastoet en een academische zitting in de Gentse Aula. Professor Paul Van Cauwenberge start aan zijn achtste en laatste jaar als rector. Hij stond stil bij een reeks nieuwe uitdagingen maar had ook kritiek op het genderbeleid van de Vlaamse overheid. "De verkozen leden van de raad van bestuur hebben - unaniem - mij gevraagd om een krachtig signaal te geven naar de Vlaamse overheid toe, om een consequente houding rond gender-aangelegenheden aan te nemen", zei de rector.

De verkozen leden dienden tien externe leden te coöpteren. Die komen uit openbare instanties en politieke, sociaal-economische en culturele milieus en worden voorgesteld door het Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité (VESOC). "Groot was onze verbazing toen we de voorgestelde lijst ontvingen: van de tien voorgestelde leden zijn er acht mannen en slechts twee vrouwen."

Van Cauwenberge: 'Volgende keer beter, hoop ik'

"Tijdens de bespreking van het bijzonder decreet betreffende de Universiteit Gent is in juli in het Vlaams Parlement op een allesbehalve vriendelijke manier verwezen naar de gender-onvriendelijke samenstelling van de raad van bestuur. Men heeft toen beslist dat de leden slechts twee jaar mogen zetelen in plaats van vier, zodat we op 1 oktober 2014 een gender-neutrale samenstelling kunnen realiseren", zei Van Cauwenberge.

"Uit respect voor de personen die werden voorgedragen heeft een meerderheid van de UGent-leden van de raad van bestuur toch zijn goedkeuring gegeven aan de VESOC-lijst, maar niet van harte. Volgende keer beter, hoop ik", besloot de rector. (Belga/SD)

De raad van bestuur van de Universiteit Gent reageert verbaasd op het feit dat de Vlaamse overheid acht mannen en slechts twee vrouwen heeft voorgesteld als externe leden. "In het Vlaamse Parlement werd ons een gender-ondervriendelijke samenstelling van de raad van bestuur verweten, maar de Vlaamse overheid kon nu zelf geen evenwicht vinden in de kandidaten", verklaarde rector Paul Van Cauwenberge bij de opening van het academiejaar in Gent.De Universiteit Gent opende het academiejaar officieel met de togastoet en een academische zitting in de Gentse Aula. Professor Paul Van Cauwenberge start aan zijn achtste en laatste jaar als rector. Hij stond stil bij een reeks nieuwe uitdagingen maar had ook kritiek op het genderbeleid van de Vlaamse overheid. "De verkozen leden van de raad van bestuur hebben - unaniem - mij gevraagd om een krachtig signaal te geven naar de Vlaamse overheid toe, om een consequente houding rond gender-aangelegenheden aan te nemen", zei de rector. De verkozen leden dienden tien externe leden te coöpteren. Die komen uit openbare instanties en politieke, sociaal-economische en culturele milieus en worden voorgesteld door het Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité (VESOC). "Groot was onze verbazing toen we de voorgestelde lijst ontvingen: van de tien voorgestelde leden zijn er acht mannen en slechts twee vrouwen."Van Cauwenberge: 'Volgende keer beter, hoop ik'"Tijdens de bespreking van het bijzonder decreet betreffende de Universiteit Gent is in juli in het Vlaams Parlement op een allesbehalve vriendelijke manier verwezen naar de gender-onvriendelijke samenstelling van de raad van bestuur. Men heeft toen beslist dat de leden slechts twee jaar mogen zetelen in plaats van vier, zodat we op 1 oktober 2014 een gender-neutrale samenstelling kunnen realiseren", zei Van Cauwenberge. "Uit respect voor de personen die werden voorgedragen heeft een meerderheid van de UGent-leden van de raad van bestuur toch zijn goedkeuring gegeven aan de VESOC-lijst, maar niet van harte. Volgende keer beter, hoop ik", besloot de rector. (Belga/SD)