Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

In 80 procent van de gevallen gaat het om snelheidsovertredingen.

In één op de vijf gevallen reed de chauffeur meer dan 10 kilometer per uur te snel. "Nog frappanter zijn de vijf overtredingen van de vierde graad. Het gaat dan om een gesloten overweg oversteken, inhalen in een bocht of zelfs spookrijden", zo zegt Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open VLD), die de cijfers opvroeg bij bevoegd minister Ben Weyts (N-VA).

Terugbetalen?

De chauffeurs moeten de boetes zelden uit eigen zak betalen. Maar daar wil De Lijn nu komaf mee maken. In het nieuwe voorstel zou de werkgever enkel nog de eerste overtreding terugbetalen, de tweede slechts voor een kwart.

De chauffeurs verdedigen zich. "De rijschema's zijn niet aangepast. Zo kan een traject berekend zijn op zones 50, terwijl die zones in werkelijkheid zijn omgezet naar zones 30. Toch moet de buschauffeur op tijd komen", zegt Rita Coeck van de socialistische vakbond ACOD.

(Belga/RR)

Dat schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. In 80 procent van de gevallen gaat het om snelheidsovertredingen.In één op de vijf gevallen reed de chauffeur meer dan 10 kilometer per uur te snel. "Nog frappanter zijn de vijf overtredingen van de vierde graad. Het gaat dan om een gesloten overweg oversteken, inhalen in een bocht of zelfs spookrijden", zo zegt Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open VLD), die de cijfers opvroeg bij bevoegd minister Ben Weyts (N-VA). De chauffeurs moeten de boetes zelden uit eigen zak betalen. Maar daar wil De Lijn nu komaf mee maken. In het nieuwe voorstel zou de werkgever enkel nog de eerste overtreding terugbetalen, de tweede slechts voor een kwart. De chauffeurs verdedigen zich. "De rijschema's zijn niet aangepast. Zo kan een traject berekend zijn op zones 50, terwijl die zones in werkelijkheid zijn omgezet naar zones 30. Toch moet de buschauffeur op tijd komen", zegt Rita Coeck van de socialistische vakbond ACOD.(Belga/RR)