Het Comité P, dat de politie controleert, heeft vorig jaar een recordaantal klachten gekregen over politiemensen (2.459). Ook het aantal strafonderzoeken tegen politiemensen is het voorbije jaar met meer dan 8 procent gestegen (281 onderzoeken). Dat staat te lezen in het nieuwe jaarverslag van het Comité P, waarover De Tijd bericht.

Agressie

Vooral de klachten over agressie zijn fors toegenomen (+21 procent), merkt het Comité P op, al zijn traditioneel heel wat klachten ongegrond (88 procent).

Het Comité P waarschuwt dat de politie professioneler moet optreden bij betogingen. Het zegt ook dat processen-verbaal "niet zelden op een nonchalante wijze" worden opgesteld, of niet in de taal van de overtreder in Brussel. Wie een klacht wil indienen tegen een agent, wordt al te vaak wandelen gestuurd op het politiekantoor.

Misbruik van wapens

De strafonderzoeken die het Comité P opende tegen politiefunctionarissen, gaan vooral over misbruik van wapens, gewelddaden en schending van het beroepsgeheim.

Het rapport van het Comité P wordt 28 november in het parlement besproken achter gesloten deuren, aldus de krant. (Belga/SD)

Het Comité P, dat de politie controleert, heeft vorig jaar een recordaantal klachten gekregen over politiemensen (2.459). Ook het aantal strafonderzoeken tegen politiemensen is het voorbije jaar met meer dan 8 procent gestegen (281 onderzoeken). Dat staat te lezen in het nieuwe jaarverslag van het Comité P, waarover De Tijd bericht.AgressieVooral de klachten over agressie zijn fors toegenomen (+21 procent), merkt het Comité P op, al zijn traditioneel heel wat klachten ongegrond (88 procent). Het Comité P waarschuwt dat de politie professioneler moet optreden bij betogingen. Het zegt ook dat processen-verbaal "niet zelden op een nonchalante wijze" worden opgesteld, of niet in de taal van de overtreder in Brussel. Wie een klacht wil indienen tegen een agent, wordt al te vaak wandelen gestuurd op het politiekantoor. Misbruik van wapensDe strafonderzoeken die het Comité P opende tegen politiefunctionarissen, gaan vooral over misbruik van wapens, gewelddaden en schending van het beroepsgeheim.Het rapport van het Comité P wordt 28 november in het parlement besproken achter gesloten deuren, aldus de krant. (Belga/SD)