Dat is een stijging met ruim tien procent in vergelijking met jaar voordien, schrijft de Gazet van Antwerpen.

Sinds de invoering van de speekseltest wordt er naast alcoholgebruik ook consequent gecontroleerd op drugsgebruik achter het stuur. "De gevaren zijn immers even groot", klinkt het bij de federale politie.

Vooral cannabis

In 2010 werden nog 2261 chauffeurs betrapt op rijden onder invloed van verdovende middelen. Vorig jaar waren er dat al 2552 of gemiddeld zeven per dag. "Het gaat voornamelijk om cannabis, maar ook om cocaïne of zelfs heroïne", zegt politierechter Peter D'Hondt, die het aantal drugsgerelateerde feiten die hij in zijn politierechtbank van Dendermonde moet behandelen "spectaculair ziet stijgen."

Meer controles

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) vraagt nog meer controles. "Want die werpen, samen met de sensibiliseringscampagnes, duidelijk hun vruchten af. Vorig jaar werden 5503 rijbewijzen minder ingetrokken voor dronken rijden", zegt Sofie Van Damme. (Belga/TV)

Dat is een stijging met ruim tien procent in vergelijking met jaar voordien, schrijft de Gazet van Antwerpen.Sinds de invoering van de speekseltest wordt er naast alcoholgebruik ook consequent gecontroleerd op drugsgebruik achter het stuur. "De gevaren zijn immers even groot", klinkt het bij de federale politie. In 2010 werden nog 2261 chauffeurs betrapt op rijden onder invloed van verdovende middelen. Vorig jaar waren er dat al 2552 of gemiddeld zeven per dag. "Het gaat voornamelijk om cannabis, maar ook om cocaïne of zelfs heroïne", zegt politierechter Peter D'Hondt, die het aantal drugsgerelateerde feiten die hij in zijn politierechtbank van Dendermonde moet behandelen "spectaculair ziet stijgen." Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) vraagt nog meer controles. "Want die werpen, samen met de sensibiliseringscampagnes, duidelijk hun vruchten af. Vorig jaar werden 5503 rijbewijzen minder ingetrokken voor dronken rijden", zegt Sofie Van Damme. (Belga/TV)