Politierechters hebben voortaan de mogelijkheid om dronken bestuurders te verplichten een alcoholslot in hun auto te installeren. De wet is sinds donderdag van kracht.

Een alcoholslot verplicht autobestuurders eerst een (negatieve) blaastest af te leggen vooraleer ze hun wagen kunnen starten. Autobestuurders zullen minder dan 0,2 promille alcohol in het bloed moeten hebben of ze kunnen niet vertrekken.

België heet daarmee één van de eerste landen te zijn die de
toepassing van het alcoholslot wettelijk hebben geregeld.

Rechters zullen voortaan dus dronken chauffeurs kunnen verplichten om een dergelijk toestel in de wagen te installeren. Tot nu toe konden ze enkel boetes uitspreken of een rijverbod opleggen.

Met het alcoholslot krijgt de rechter nu de mogelijkheid om zijn of haar uitspraak te verfijnen. De rechtbank kan de chauffeur verplichten om één tot vijf jaar (in extreme gevallen zelfs levenslang) met een alcoholslot te rijden.

Een veroordeelde zal het alcoholslot op eigen kosten moeten laten
plaatsen. Het prijskaartje loopt volgens krantenberichten op tot een bedrag tussen de 1.000 en 2.000 euro.

Politierechters hebben voortaan de mogelijkheid om dronken bestuurders te verplichten een alcoholslot in hun auto te installeren. De wet is sinds donderdag van kracht.Een alcoholslot verplicht autobestuurders eerst een (negatieve) blaastest af te leggen vooraleer ze hun wagen kunnen starten. Autobestuurders zullen minder dan 0,2 promille alcohol in het bloed moeten hebben of ze kunnen niet vertrekken.België heet daarmee één van de eerste landen te zijn die de toepassing van het alcoholslot wettelijk hebben geregeld.Rechters zullen voortaan dus dronken chauffeurs kunnen verplichten om een dergelijk toestel in de wagen te installeren. Tot nu toe konden ze enkel boetes uitspreken of een rijverbod opleggen. Met het alcoholslot krijgt de rechter nu de mogelijkheid om zijn of haar uitspraak te verfijnen. De rechtbank kan de chauffeur verplichten om één tot vijf jaar (in extreme gevallen zelfs levenslang) met een alcoholslot te rijden. Een veroordeelde zal het alcoholslot op eigen kosten moeten laten plaatsen. Het prijskaartje loopt volgens krantenberichten op tot een bedrag tussen de 1.000 en 2.000 euro.