Na het dramatische ongeval met een Belgische bus in het Zwitserse Sierre, waarbij 22 kinderen en 6 volwassenen omkwamen, stromen reacties van medeleven binnen.

Naast premier Elio Di Rupo betuigden onder anderen ook koning Albert II, Vlaams minister-president Kris Peeters en Europees president Herman Van Rompuy hun medeleven.

Minister van Buitenlandse Zaken (BZ) Didier Reynders

"Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de families", zegt Reynders. Hij wijst op de zware onzekerheid bij de ouders, die nog niets weten over het lot van hun kinderen. De Zwitserse autoriteiten zijn immers nog bezig met de identificatie van de slachtoffers. BZ zet momenteel het transport van de betrokken ouders naar Zwitserland op poten. Er zullen twee Embraers ingezet worden, samen goed voor 82 plaatsen. Indien nodig zal ook een Airbus ingezet worden.

Vlaams minister-president Kris Peeters

"Woorden schieten te kort voor dit verschrikkelijk ongeval. Ik wens mijn diepste medeleven uit te drukken aan alle slachtoffers van deze ramp: kinderen, leerkrachten, ouders, broers, zusjes, familie en vrienden. Ook aan de betrokken scholen wens ik mijn steun uit te drukken. Intussen hoop ik dat de gewonde slachtoffers de beste zorgen krijgen toegediend", zegt Peeters in een korte mededeling."

Koning Albert II en prins Filip en prinses Mathilde

Koning Albert II reageert diep geschokt op het nieuws, laat de woordvoerder van het paleis weten. "De koning is met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families", klinkt het. Het is nog niet duidelijk of de koning, net als Di Rupo en Peeters, afreist naar Zwitserland.

"Als ouders treft dit prins Filip en prinses Mathilde diep", zo meldt een raadgever van de prins vanuit Vietnam. Het paar leidt momenteel een prinselijke missie in dat land. Hun gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families, luidt het nog. Prins Filip is de officiële lunch in de stad Hai Phong ook begonnen met 1 minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Aartsbisschop Andre-Jozef Léonard

Aartsbisschop André-Jozef Léonard ging naar de Sint-Lambertusschool in Heverlee, waarvan 24 leerlingen op de verongelukte bus zaten. "Er zijn geen woorden voor zo'n drama",
zegt hij. "Dit is zeer moeilijk voor de ouders die nu nog niets weten over hun kind."

Léonard was woensdag op bezoek in Herent en Bierbeek, maar besliste om meteen naar Heverlee te gaan. Hij kent de school goed. "In februari heb ik nog de mis gevierd voor de kinderen van deze school", zegt hij.

De aartsbisschop heeft al met enkele ouders kunnen spreken en hoopt later deze voormiddag, voor de ouders naar Zwitserland vertrekken, nog meer gesprekken te kunnen voeren. "Ik wil hier nu vooral aanwezig zijn", zegt hij.

Bisschoppen

De bisschop van het bisdom Hasselt, Patrick Hoogmartens, is zijn steun komen betuigen aan de ouders en het personeel van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel. "Er heerst heel veel vertwijfeling en onmacht bij de ouders omdat ze niet weten hoe het met hun kind gaat. Heel veel ouders waren aan het wenen toen ze de bus opstapten richting Melsbroek. Ik heb bij sommigen een hand op de schouder gelegd. Er zijn momenteel weinig woorden van troost te vinden", aldus de bisschop. "Voor de ouders is het alleen maar hopen en bidden in zo'n situatie. Dit is een kleine parochie, waar ik veel mensen ken. We kunnen alleen maar hopen dat het toch niet zo ernstig is", zei de Hasseltse bisschop nog.

De woordvoerder van de Bisschoppenconferentie van België laat weten: "De bisschoppen van België zijn ontzet bij het vernemen van de vreselijke tol aan jonge mensenlevens die het dramatische busongeval in Zwitserland (Sierre) heeft geëist. Ze bieden hun christelijke deelneming aan de families van de dodelijke slachtoffers en bidden om een spoedig herstel van de vele zwaargewonde kinderen. De bisschoppen roepen de katholieke gemeenschap in ons land op tot gebed voor al wie door dit drama is getroffen en wensen alle betrokkenen sterkte en moed".

Europese Raadvoorzitter Herman Van Rompuy
"Wat een mooi weerzien had moeten zijn voor deze families, is een ware tragedie geworden", zegt Van Rompuy. "Het ganse land werd door het nieuws van het verschrikkelijke ongeval diep getroffen. Wij voelen ons allen verwant als vader, moeder, broer of zus van deze tientallen jongens en meisjes en hun begeleiders die terugkwamen van een week in Zwitserland". Zijn diepste gevoelens van medeleven zijn voor de verwanten van de slachtoffers, "klein en groot". Hij betuigt hen namens de Europese Unie en in eigen naam zijn "bijzonder en oprecht medeleven".

Van Rompuy dankt ook de Zwitserse hulpdiensten. "Zij hebben zich bekommerd om de gewonden. Ik wens hen een spoedig herstel toe", luidt het. Hij voegt er nog aan toe dat de Belgische regering onmiddellijk de nodige schikkingen heeft getroffen om de families bij te staan in deze dramatische omstandigheden. "Nogmaals, ik denk aan hen in deze uren en dagen", besluit Van Rompuy.
Franse president Nicolas Sarkozy "Accident d'autocar: "Je veux présenter en tant que Président de la République toutes mes condoléances à nos amis belges", twitterde de Franse president Nicolas Sarkozy.

Nederlandse minister-president Mark Rutte"Voor iedereen die daarbij betrokken is, is dat een onvoorstelbaar drama. Voor de kinderen in de bus en hun ouders in de eerste plaats. Bij hen zijn onze gedachten nu allereerst", verklaarde Rutte. "Er zouden ook negen Nederlandse kinderen in de bus zitten van wie nog onduidelijk is of onder hen ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Dat is niet te bevatten en in- en inverdrietig".

Zwitserse president Eveline Widmer-SchlumpfDe Zwitserse presidente Eveline Widmer-Schlumpf zal de plaats bezoeken waar het busongeval gebeurde. Dat meldt een woordvoerder van de Zwitserse regering. "Steunbetuigingen werden overgemaakt aan de betrokken regering"; de Zwitserse regering "is diep bedroefd", voegt de woordvoerder daaraan toe. Wanneer de presidente precies ter plaatse gaat, is niet duidelijk.
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) betuigt zijn steun aan de ouders en andere naasten van de slachtoffers van het vreselijke busongeval. Woensdagmorgen werden binnen de onderwijsadministratie alvast maatregelen genomen om de getroffen scholen op alle mogelijke manieren te ondersteunen.

Daarnaast vraagt de minister nu ook aan de CLB's van de getroffen scholen om psychologische begeleiding te voorzien voor de andere kinderen van de school. Eerder zorgde Buitenlandse Zaken al voor crisisondersteuning ten behoeve van de ouders.

Smet is ervan overtuigd "dat we in Vlaanderen een sterk maatschappelijk weefsel hebben rond onze scholen" en roept alle betrokkenen op om de slachtoffers en hun omgeving van daaruit zoveel mogelijk steun te bieden.

Vlaams Parlement, Kamer en Senaat
De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement zal vanmiddag beginnen met een minuut stilte voor de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Het wekelijkse vragenuurtje
wordt ook geschrapt, laat voorzitter Jan Peumans weten. Peumans zal een korte verklaring afleggen namens de parlementsleden. Viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A) zal namens de Vlaamse regering spreken.

Ook de gezamelijke vergadering van de commissies Justie van Kamer en Senaat, waar minister van Justitie Annemie Turtelboom gehoord werd over het masterplan Gevangenissen, startte met een minuut stilte.

Bart De Wever/N-VA
De N-VA betuigt zijn medeleven met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Voorzitter Bart De Wever: "Als vader van 4 jonge kinderen, ben ik diep getroffen door dit tragische nieuws. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers - buschauffeurs, leraren en kinderen - en alle getroffen familieleden."

"Dit ongeval laat niemand onberoerd binnen onze partij. Bij zoveel onmacht wordt politiek bedrijven even totaal irrelevant. Onze nationale mandatarissen zullen zich vandaag en de dagen die volgen op een nederige en serene manier van hun taak kwijten", besluit de N-VA-voorzitter.

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso
Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso betuigt in eigen naam en in naam van de Commissie zijn medeleven met de families van de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. "Deze tragische gebeurtenis is des te dramatischer omdat de meeste slachtoffers nog kinderen zijn", zegt hij in een korte brief aan premier Di Rupo. Behalve naar de slachtoffers en hun families, gaan de gedachten van Barroso ook uit naar de vele gewonden. Hij wenst hen een spoedig herstel toe.

Waals minister-president Rudy Demotte

Ook Waals minister-president Rudy Demotte heeft "met ontzetting" kennis genomen van het ongeval. "Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun families."

Ambassadeur in Zwitserland Jan Luyckx

"Het drama zal heel België diep treffen. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt. De omvang van het ongeluk is moeilijk te verdragen. Op dit ogenblik concentreer ik me op de praktische kant van de zaak. Het emotionele aspect zal naar boven komen bij de ontmoetingen met de families."

De ambassadeur bedankte de autoriteiten in het kanton Wallis om hun doortastendheid en goeie samenwerking. Luykx verklaarde snel en duidelijk geïnformeerd te zijn geweest.

Stadsbestuur Leuven

Het Leuvense stadsbestuur zorgt voor de opvang en ondersteuning van de ouders wiens kinderen betrokken waren in het zware busongeval in Zwitserland. Het medisch interventieplan is in werking gesteld om voor voldoende psychologische ondersteuning te zorgen. Dat meldt de Leuvense schepen van Onderwijs, Mohamed Ridouani. In de verongelukte bus zaten 24 kinderen van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee en hun vijf begeleiders.

"Het gaat om een bijzonder tragisch ongeval", zegt schepen Ridouani. "We leven enorm mee met de ouders van die kinderen en de familie van de begeleiders. Het federale niveau coördineert de aanpak maar als Leuvens stadsbestuur doen we ons best om de ouders zo goed mogelijk op te vangen. Daarvoor is een medisch interventieplan in werking gesteld dat gecoördineerd wordt door de lokale politie."

Ook de Leuvense schepen heeft nog geen concrete informatie over het aantal kinderen uit Heverlee dat het ongeval overleefd heeft. "Ik weet dat er een aantal kinderen al hun ouders telefonisch hebben kunnen verwittigen dat ze in veiligheid waren, maar ik weet helaas ook dat een aantal kinderen het ongeval niet overleefd heeft. Om hoeveel kinderen het precies gaat, weet ik nog niet. Die informatie komt slechts heel langzaam door."

President kanton Wallis

De president van de regering van Wallis, Jacques Melly, deelde zijn "immense droefheid" en zijn "diepe emotie" mee. Hij bood ook zijn medeleven aan de families van de slachtoffers aan en dankte de reddingswerkers die "in zeer moeilijke omstandigheden" moesten werken.

Federale assemblee Zwitserland

De federale assemblee heeft woensdagochtend een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van het busongeval. President Hansjörg Walters zei diep getroffen te zijn, verklaarde dat zijn gedachten naar de nabestaanden van de slachtoffers gaan en deelde hen zijn deelneming mee. Walters had het ook over een immens grote verbijstering. Hij wenste de gewonden ten slotte een voorspoedig herstel toe. Een deelnemingsbrief zal worden overgemaakt aan de Belgische ambassadeur in Zwitserland.

Hoofdarts: 'Dat het om kinderen gaat, maakt het drama nog groter' De hoofdarts van de Organisation cantonale valaisanne de secours (OCVS), Jean-Pierre Deslarzes, verborg niet hoe lastig het was de juiste woorden te vinden. "Alle medewerkers zijn geschokt door wat ze hebben beleefd", verklaarde hij. "Het feit dat het om kinderen gaat, maakt het drama nog groter."

Voorzitter liberale fractie in EP, Guy Verhofstadt
"We kunnen dit alleen bestempelen als een vreselijke wending van het noodlot. Met diepe pijn in het hart vernam ik vanmorgen dat minstens 28 Belgische onderdanen omkwamen in een tragisch busongeval in Zwitserland. Deze tragedie is des te pijnlijker omdat zeker 22 jonge kinderen die op schoolreis waren hierbij het leven lieten." Het hele land wordt door de verschrikkelijke gebeurtenis in een diepe rouw gestort, meent Verhofstadt.

Hij kreeg woensdagochtend al vele reacties van steun en solidariteit vanuit alle hoeken van de Europese Unie, zegt hij. "Ze sterken ons land en vooral de betrokken families in de zware beproeving die ze moeten doorstaan."

Brugse derby start met moment van ingetogenheid
Vlak voor de derby van zondagmiddag (14u30) tussen Cercle en Club Brugge zal een moment van ingetogenheid worden gehouden om de slachtoffers te gedenken, maakte Cercle Brugge bekend. "Vlak voor de aftrap plannen wij een moment van ingetogenheid om de slachtoffers van de vreselijke busramp in Zwitserland te gedenken." (Belga/SD/KVDA)

De hulplijn van de politie is bereikbaar op 0041 848 112 117 en vanaf 9u op 02 501 40 00.

Na het dramatische ongeval met een Belgische bus in het Zwitserse Sierre, waarbij 22 kinderen en 6 volwassenen omkwamen, stromen reacties van medeleven binnen. Naast premier Elio Di Rupo betuigden onder anderen ook koning Albert II, Vlaams minister-president Kris Peeters en Europees president Herman Van Rompuy hun medeleven.Minister van Buitenlandse Zaken (BZ) Didier Reynders "Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de families", zegt Reynders. Hij wijst op de zware onzekerheid bij de ouders, die nog niets weten over het lot van hun kinderen. De Zwitserse autoriteiten zijn immers nog bezig met de identificatie van de slachtoffers. BZ zet momenteel het transport van de betrokken ouders naar Zwitserland op poten. Er zullen twee Embraers ingezet worden, samen goed voor 82 plaatsen. Indien nodig zal ook een Airbus ingezet worden. Vlaams minister-president Kris Peeters "Woorden schieten te kort voor dit verschrikkelijk ongeval. Ik wens mijn diepste medeleven uit te drukken aan alle slachtoffers van deze ramp: kinderen, leerkrachten, ouders, broers, zusjes, familie en vrienden. Ook aan de betrokken scholen wens ik mijn steun uit te drukken. Intussen hoop ik dat de gewonde slachtoffers de beste zorgen krijgen toegediend", zegt Peeters in een korte mededeling." Koning Albert II en prins Filip en prinses Mathilde Koning Albert II reageert diep geschokt op het nieuws, laat de woordvoerder van het paleis weten. "De koning is met zijn gedachten bij de slachtoffers en hun families", klinkt het. Het is nog niet duidelijk of de koning, net als Di Rupo en Peeters, afreist naar Zwitserland. "Als ouders treft dit prins Filip en prinses Mathilde diep", zo meldt een raadgever van de prins vanuit Vietnam. Het paar leidt momenteel een prinselijke missie in dat land. Hun gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families, luidt het nog. Prins Filip is de officiële lunch in de stad Hai Phong ook begonnen met 1 minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers. Aartsbisschop Andre-Jozef Léonard Aartsbisschop André-Jozef Léonard ging naar de Sint-Lambertusschool in Heverlee, waarvan 24 leerlingen op de verongelukte bus zaten. "Er zijn geen woorden voor zo'n drama", zegt hij. "Dit is zeer moeilijk voor de ouders die nu nog niets weten over hun kind." Léonard was woensdag op bezoek in Herent en Bierbeek, maar besliste om meteen naar Heverlee te gaan. Hij kent de school goed. "In februari heb ik nog de mis gevierd voor de kinderen van deze school", zegt hij. De aartsbisschop heeft al met enkele ouders kunnen spreken en hoopt later deze voormiddag, voor de ouders naar Zwitserland vertrekken, nog meer gesprekken te kunnen voeren. "Ik wil hier nu vooral aanwezig zijn", zegt hij. Bisschoppen De bisschop van het bisdom Hasselt, Patrick Hoogmartens, is zijn steun komen betuigen aan de ouders en het personeel van de stedelijke basisschool 't Stekske in Lommel. "Er heerst heel veel vertwijfeling en onmacht bij de ouders omdat ze niet weten hoe het met hun kind gaat. Heel veel ouders waren aan het wenen toen ze de bus opstapten richting Melsbroek. Ik heb bij sommigen een hand op de schouder gelegd. Er zijn momenteel weinig woorden van troost te vinden", aldus de bisschop. "Voor de ouders is het alleen maar hopen en bidden in zo'n situatie. Dit is een kleine parochie, waar ik veel mensen ken. We kunnen alleen maar hopen dat het toch niet zo ernstig is", zei de Hasseltse bisschop nog. De woordvoerder van de Bisschoppenconferentie van België laat weten: "De bisschoppen van België zijn ontzet bij het vernemen van de vreselijke tol aan jonge mensenlevens die het dramatische busongeval in Zwitserland (Sierre) heeft geëist. Ze bieden hun christelijke deelneming aan de families van de dodelijke slachtoffers en bidden om een spoedig herstel van de vele zwaargewonde kinderen. De bisschoppen roepen de katholieke gemeenschap in ons land op tot gebed voor al wie door dit drama is getroffen en wensen alle betrokkenen sterkte en moed".Europese Raadvoorzitter Herman Van Rompuy "Wat een mooi weerzien had moeten zijn voor deze families, is een ware tragedie geworden", zegt Van Rompuy. "Het ganse land werd door het nieuws van het verschrikkelijke ongeval diep getroffen. Wij voelen ons allen verwant als vader, moeder, broer of zus van deze tientallen jongens en meisjes en hun begeleiders die terugkwamen van een week in Zwitserland". Zijn diepste gevoelens van medeleven zijn voor de verwanten van de slachtoffers, "klein en groot". Hij betuigt hen namens de Europese Unie en in eigen naam zijn "bijzonder en oprecht medeleven". Van Rompuy dankt ook de Zwitserse hulpdiensten. "Zij hebben zich bekommerd om de gewonden. Ik wens hen een spoedig herstel toe", luidt het. Hij voegt er nog aan toe dat de Belgische regering onmiddellijk de nodige schikkingen heeft getroffen om de families bij te staan in deze dramatische omstandigheden. "Nogmaals, ik denk aan hen in deze uren en dagen", besluit Van Rompuy. Franse president Nicolas Sarkozy "Accident d'autocar: "Je veux présenter en tant que Président de la République toutes mes condoléances à nos amis belges", twitterde de Franse president Nicolas Sarkozy.Nederlandse minister-president Mark Rutte"Voor iedereen die daarbij betrokken is, is dat een onvoorstelbaar drama. Voor de kinderen in de bus en hun ouders in de eerste plaats. Bij hen zijn onze gedachten nu allereerst", verklaarde Rutte. "Er zouden ook negen Nederlandse kinderen in de bus zitten van wie nog onduidelijk is of onder hen ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Dat is niet te bevatten en in- en inverdrietig".Zwitserse president Eveline Widmer-SchlumpfDe Zwitserse presidente Eveline Widmer-Schlumpf zal de plaats bezoeken waar het busongeval gebeurde. Dat meldt een woordvoerder van de Zwitserse regering. "Steunbetuigingen werden overgemaakt aan de betrokken regering"; de Zwitserse regering "is diep bedroefd", voegt de woordvoerder daaraan toe. Wanneer de presidente precies ter plaatse gaat, is niet duidelijk. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) betuigt zijn steun aan de ouders en andere naasten van de slachtoffers van het vreselijke busongeval. Woensdagmorgen werden binnen de onderwijsadministratie alvast maatregelen genomen om de getroffen scholen op alle mogelijke manieren te ondersteunen. Daarnaast vraagt de minister nu ook aan de CLB's van de getroffen scholen om psychologische begeleiding te voorzien voor de andere kinderen van de school. Eerder zorgde Buitenlandse Zaken al voor crisisondersteuning ten behoeve van de ouders. Smet is ervan overtuigd "dat we in Vlaanderen een sterk maatschappelijk weefsel hebben rond onze scholen" en roept alle betrokkenen op om de slachtoffers en hun omgeving van daaruit zoveel mogelijk steun te bieden. Vlaams Parlement, Kamer en Senaat De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement zal vanmiddag beginnen met een minuut stilte voor de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Het wekelijkse vragenuurtje wordt ook geschrapt, laat voorzitter Jan Peumans weten. Peumans zal een korte verklaring afleggen namens de parlementsleden. Viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A) zal namens de Vlaamse regering spreken. Ook de gezamelijke vergadering van de commissies Justie van Kamer en Senaat, waar minister van Justitie Annemie Turtelboom gehoord werd over het masterplan Gevangenissen, startte met een minuut stilte. Bart De Wever/N-VA De N-VA betuigt zijn medeleven met de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. Voorzitter Bart De Wever: "Als vader van 4 jonge kinderen, ben ik diep getroffen door dit tragische nieuws. Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers - buschauffeurs, leraren en kinderen - en alle getroffen familieleden." "Dit ongeval laat niemand onberoerd binnen onze partij. Bij zoveel onmacht wordt politiek bedrijven even totaal irrelevant. Onze nationale mandatarissen zullen zich vandaag en de dagen die volgen op een nederige en serene manier van hun taak kwijten", besluit de N-VA-voorzitter. Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso betuigt in eigen naam en in naam van de Commissie zijn medeleven met de families van de slachtoffers van het busongeval in Zwitserland. "Deze tragische gebeurtenis is des te dramatischer omdat de meeste slachtoffers nog kinderen zijn", zegt hij in een korte brief aan premier Di Rupo. Behalve naar de slachtoffers en hun families, gaan de gedachten van Barroso ook uit naar de vele gewonden. Hij wenst hen een spoedig herstel toe.Waals minister-president Rudy Demotte Ook Waals minister-president Rudy Demotte heeft "met ontzetting" kennis genomen van het ongeval. "Mijn gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun families." Ambassadeur in Zwitserland Jan Luyckx "Het drama zal heel België diep treffen. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt. De omvang van het ongeluk is moeilijk te verdragen. Op dit ogenblik concentreer ik me op de praktische kant van de zaak. Het emotionele aspect zal naar boven komen bij de ontmoetingen met de families." De ambassadeur bedankte de autoriteiten in het kanton Wallis om hun doortastendheid en goeie samenwerking. Luykx verklaarde snel en duidelijk geïnformeerd te zijn geweest. Stadsbestuur Leuven Het Leuvense stadsbestuur zorgt voor de opvang en ondersteuning van de ouders wiens kinderen betrokken waren in het zware busongeval in Zwitserland. Het medisch interventieplan is in werking gesteld om voor voldoende psychologische ondersteuning te zorgen. Dat meldt de Leuvense schepen van Onderwijs, Mohamed Ridouani. In de verongelukte bus zaten 24 kinderen van de Sint-Lambertusschool uit Heverlee en hun vijf begeleiders. "Het gaat om een bijzonder tragisch ongeval", zegt schepen Ridouani. "We leven enorm mee met de ouders van die kinderen en de familie van de begeleiders. Het federale niveau coördineert de aanpak maar als Leuvens stadsbestuur doen we ons best om de ouders zo goed mogelijk op te vangen. Daarvoor is een medisch interventieplan in werking gesteld dat gecoördineerd wordt door de lokale politie." Ook de Leuvense schepen heeft nog geen concrete informatie over het aantal kinderen uit Heverlee dat het ongeval overleefd heeft. "Ik weet dat er een aantal kinderen al hun ouders telefonisch hebben kunnen verwittigen dat ze in veiligheid waren, maar ik weet helaas ook dat een aantal kinderen het ongeval niet overleefd heeft. Om hoeveel kinderen het precies gaat, weet ik nog niet. Die informatie komt slechts heel langzaam door." President kanton Wallis De president van de regering van Wallis, Jacques Melly, deelde zijn "immense droefheid" en zijn "diepe emotie" mee. Hij bood ook zijn medeleven aan de families van de slachtoffers aan en dankte de reddingswerkers die "in zeer moeilijke omstandigheden" moesten werken. Federale assemblee Zwitserland De federale assemblee heeft woensdagochtend een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van het busongeval. President Hansjörg Walters zei diep getroffen te zijn, verklaarde dat zijn gedachten naar de nabestaanden van de slachtoffers gaan en deelde hen zijn deelneming mee. Walters had het ook over een immens grote verbijstering. Hij wenste de gewonden ten slotte een voorspoedig herstel toe. Een deelnemingsbrief zal worden overgemaakt aan de Belgische ambassadeur in Zwitserland. Hoofdarts: 'Dat het om kinderen gaat, maakt het drama nog groter' De hoofdarts van de Organisation cantonale valaisanne de secours (OCVS), Jean-Pierre Deslarzes, verborg niet hoe lastig het was de juiste woorden te vinden. "Alle medewerkers zijn geschokt door wat ze hebben beleefd", verklaarde hij. "Het feit dat het om kinderen gaat, maakt het drama nog groter." Voorzitter liberale fractie in EP, Guy Verhofstadt "We kunnen dit alleen bestempelen als een vreselijke wending van het noodlot. Met diepe pijn in het hart vernam ik vanmorgen dat minstens 28 Belgische onderdanen omkwamen in een tragisch busongeval in Zwitserland. Deze tragedie is des te pijnlijker omdat zeker 22 jonge kinderen die op schoolreis waren hierbij het leven lieten." Het hele land wordt door de verschrikkelijke gebeurtenis in een diepe rouw gestort, meent Verhofstadt. Hij kreeg woensdagochtend al vele reacties van steun en solidariteit vanuit alle hoeken van de Europese Unie, zegt hij. "Ze sterken ons land en vooral de betrokken families in de zware beproeving die ze moeten doorstaan." Brugse derby start met moment van ingetogenheid Vlak voor de derby van zondagmiddag (14u30) tussen Cercle en Club Brugge zal een moment van ingetogenheid worden gehouden om de slachtoffers te gedenken, maakte Cercle Brugge bekend. "Vlak voor de aftrap plannen wij een moment van ingetogenheid om de slachtoffers van de vreselijke busramp in Zwitserland te gedenken." (Belga/SD/KVDA)