De liberalisering is in België duidelijk mislukt. Stelt u dat ook vast in andere landen in Europa?

De Keuleneer: België is er veruit het ergste aan toe. De markt zit compleet vast, en er bestaat geen enkele duidelijkheid over de economische gegevens van de elektriciteitsproductie. Dat maakt de Belgische markt zeer onaantrekkelijk.

Vindt u het een bedreiging dat onze kerncentrales in handen zijn van de Fransen?

De Keuleneer: Ze zijn nog niet rechtstreeks in handen van de Fransen, maar van Electrabel dat meer en meer vanuit Parijs wordt aangestuurd. Electrabel mag dan al een Belgisch bedrijf zijn, zijn moederbedrijf Suez beheert alle rekeningen en financiële stromen vanuit Frankrijk. Het gevolg is dat ze geen cijfers willen bekendmaken over hun winsten, omdat ze ermee schuiven voor de prijscontroles en de fiscus. In veel andere landen heeft men geëist dat de beslissingscentra voor de elektriciteitsnijverheid in eigen land zouden blijven. De Belgen hebben wat dat betreft gecapituleerd.

Wat vindt u van de heffing van 250 miljoen die België aan Electrabel wil opleggen?

De Keuleneer: Dat is veel te weinig. In Duitsland hebben ze een vergelijkbare berekening gemaakt en daar komt men uit bij een nucleaire heffing van 2,5 miljard. Dat komt neer op 15 euro per megawattuur geproduceerde elektriciteit. Een gelijkaardige heffing voor België zou 700 à 800 miljoen euro per jaar vertegenwoordigen. Ik ben benieuwd wat we uit de cijfers van de Nationale Bank zullen leren. Als die over betrouwbare gegevens van Electrabel beschikt en die ook in detail wil bekendmaken, zou dat de transparantie in de sector eindelijk verbeteren.

(IVD)

De liberalisering is in België duidelijk mislukt. Stelt u dat ook vast in andere landen in Europa? De Keuleneer: België is er veruit het ergste aan toe. De markt zit compleet vast, en er bestaat geen enkele duidelijkheid over de economische gegevens van de elektriciteitsproductie. Dat maakt de Belgische markt zeer onaantrekkelijk. Vindt u het een bedreiging dat onze kerncentrales in handen zijn van de Fransen? De Keuleneer: Ze zijn nog niet rechtstreeks in handen van de Fransen, maar van Electrabel dat meer en meer vanuit Parijs wordt aangestuurd. Electrabel mag dan al een Belgisch bedrijf zijn, zijn moederbedrijf Suez beheert alle rekeningen en financiële stromen vanuit Frankrijk. Het gevolg is dat ze geen cijfers willen bekendmaken over hun winsten, omdat ze ermee schuiven voor de prijscontroles en de fiscus. In veel andere landen heeft men geëist dat de beslissingscentra voor de elektriciteitsnijverheid in eigen land zouden blijven. De Belgen hebben wat dat betreft gecapituleerd. Wat vindt u van de heffing van 250 miljoen die België aan Electrabel wil opleggen? De Keuleneer: Dat is veel te weinig. In Duitsland hebben ze een vergelijkbare berekening gemaakt en daar komt men uit bij een nucleaire heffing van 2,5 miljard. Dat komt neer op 15 euro per megawattuur geproduceerde elektriciteit. Een gelijkaardige heffing voor België zou 700 à 800 miljoen euro per jaar vertegenwoordigen. Ik ben benieuwd wat we uit de cijfers van de Nationale Bank zullen leren. Als die over betrouwbare gegevens van Electrabel beschikt en die ook in detail wil bekendmaken, zou dat de transparantie in de sector eindelijk verbeteren. (IVD)