In maart vorig jaar diende advocaat Abderrahim Lahlali in naam van een Marokkaanse mensenrechtengroep een klacht in tegen Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

In het VRT-magazine Terzake had De Wever gezegd dat "80 procent van de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen bestaat uit Berbers. Dat is een gesloten groep met veel wantrouwen tegenover de overheid, een zwak georganiseerde islam en een groep die zeer vatbaar is voor het salafisme."

Op dat interview kwamen heel wat reacties, en dus ook een klacht voor racisme.

Het Antwerpse parket heeft de klacht echter geseponeerd wegens "geen misdrijf".

De indiener van de 'onzinnige klacht', Abderrahim Lahlali, is ook de CD&V-fractieleider in Ronse die in 2014 nog kandideerde voor een zitje in het Vlaams parlement, brengt De Wever in herinnering. "Als advocaat is hij zeer gegeerd door Syrië-strijders en moslimextremisten. Ook was hij de drijvende kracht in de zaak Blokkendoos waar hij de ongefundeerde klachten tegen juf Magalie tot een lange lijdensweg wist te rekken."

Met racismeklachten die kant noch wal raken, holt men het begrip racisme volledig uit, vindt de burgemeester. "Dat is alleen in het belang van wie daar politiek garen wil bij spinnen. Ik hoop dat de heer Lahlali nu stopt met nutteloze klachten die het gerecht enkel verder bezwaren in bijzonder lastige tijden."

De klacht werd eigenlijk al in augustus vorig jaar geseponeerd, maar omdat het parket daarover nooit communiceerde, ging iedereen - ook Bart de Wever - er tot vandaag van uit dat de klacht nog werd onderzocht.

In een interview met Knack vorige week benadrukte Lahlali dat hij optrad namens een Marokkaanse mensenrechtengroep: 'Ik deed gewoon mijn job. Het was wel de eerste keer dat een politiek leider een advocaat persoonlijk viseerde in een dossier. Een politicus moet toch weten dat een advocaat zich niet vereenzelvigt met zijn cliënten, dat het basisrecht van elke persoon het recht op verdediging is? Dat gaat terug tot 1215, de Magna Charta.'

(Belga/JH)

In maart vorig jaar diende advocaat Abderrahim Lahlali in naam van een Marokkaanse mensenrechtengroep een klacht in tegen Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever. In het VRT-magazine Terzake had De Wever gezegd dat "80 procent van de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen bestaat uit Berbers. Dat is een gesloten groep met veel wantrouwen tegenover de overheid, een zwak georganiseerde islam en een groep die zeer vatbaar is voor het salafisme." Op dat interview kwamen heel wat reacties, en dus ook een klacht voor racisme.Het Antwerpse parket heeft de klacht echter geseponeerd wegens "geen misdrijf". De indiener van de 'onzinnige klacht', Abderrahim Lahlali, is ook de CD&V-fractieleider in Ronse die in 2014 nog kandideerde voor een zitje in het Vlaams parlement, brengt De Wever in herinnering. "Als advocaat is hij zeer gegeerd door Syrië-strijders en moslimextremisten. Ook was hij de drijvende kracht in de zaak Blokkendoos waar hij de ongefundeerde klachten tegen juf Magalie tot een lange lijdensweg wist te rekken." Met racismeklachten die kant noch wal raken, holt men het begrip racisme volledig uit, vindt de burgemeester. "Dat is alleen in het belang van wie daar politiek garen wil bij spinnen. Ik hoop dat de heer Lahlali nu stopt met nutteloze klachten die het gerecht enkel verder bezwaren in bijzonder lastige tijden." De klacht werd eigenlijk al in augustus vorig jaar geseponeerd, maar omdat het parket daarover nooit communiceerde, ging iedereen - ook Bart de Wever - er tot vandaag van uit dat de klacht nog werd onderzocht. In een interview met Knack vorige week benadrukte Lahlali dat hij optrad namens een Marokkaanse mensenrechtengroep: 'Ik deed gewoon mijn job. Het was wel de eerste keer dat een politiek leider een advocaat persoonlijk viseerde in een dossier. Een politicus moet toch weten dat een advocaat zich niet vereenzelvigt met zijn cliënten, dat het basisrecht van elke persoon het recht op verdediging is? Dat gaat terug tot 1215, de Magna Charta.'(Belga/JH)