Het dossier dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) opende tegen Vlaams parlementslid

Filip Dewinter (Vlaams Belang) is geen gerechtelijk onderzoek, maar een "wetenschappelijk" onderzoek.

Dat stelde minister Werk en Gelijke Kansen Joëlle Milquet in haar antwoord op een mondelinge vraag van Vlaams Belangsenator Anke Van dermeersch. Het antwoord werd donderdag in de Senaat voorgelezen door staatssecretaris Melchior Wathelet.

Roma

Vorige week vrijdag meldde het CGKR dat het een onderzoek tegen Dewinter had geopend wegens zijn uitspraken in het Vlaams parlement op 16 november tijdens het debat over het Vlaamse actieplan voor 2012 rond Midden- en Oost-Europese migranten in Vlaanderen. "Minister, in de ogen van de bevolking, dat weet u zeer goed, staat Roma voor de R van rovers, de O van overlastjunkies, de M van messentrekkers en de A van agressievelingen. Die realiteit wil u blijkbaar niet onder ogen zien."

Intimidatie

Vandermeersch vond dat het CGKR met zijn onderzoek probeert te

"intimideren" en wees erop dat een parlementslid grondwettelijk niet kan vervolgd worden voor uitspraken of meningen in de uitvoering van zijn functie.

Milquet wees er in haar antwoord op dat het CGKR onafhankelijk is in de uitvoering van zijn opdracht. Het centrum opende een onderzoek tegen Dewinter "op basis van talrijke meldingen vanuit diverse hoek" en dus niet alleen op basis van de uitspraken in het Vlaams parlement. Bovendien gaat het niet om een gerechtelijk, maar om een wetenschappelijk onderzoek, voegde ze eraan toe. (Belga/EE)

Het dossier dat het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) opende tegen Vlaams parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) is geen gerechtelijk onderzoek, maar een "wetenschappelijk" onderzoek. Dat stelde minister Werk en Gelijke Kansen Joëlle Milquet in haar antwoord op een mondelinge vraag van Vlaams Belangsenator Anke Van dermeersch. Het antwoord werd donderdag in de Senaat voorgelezen door staatssecretaris Melchior Wathelet. Roma Vorige week vrijdag meldde het CGKR dat het een onderzoek tegen Dewinter had geopend wegens zijn uitspraken in het Vlaams parlement op 16 november tijdens het debat over het Vlaamse actieplan voor 2012 rond Midden- en Oost-Europese migranten in Vlaanderen. "Minister, in de ogen van de bevolking, dat weet u zeer goed, staat Roma voor de R van rovers, de O van overlastjunkies, de M van messentrekkers en de A van agressievelingen. Die realiteit wil u blijkbaar niet onder ogen zien." Intimidatie Vandermeersch vond dat het CGKR met zijn onderzoek probeert te "intimideren" en wees erop dat een parlementslid grondwettelijk niet kan vervolgd worden voor uitspraken of meningen in de uitvoering van zijn functie. Milquet wees er in haar antwoord op dat het CGKR onafhankelijk is in de uitvoering van zijn opdracht. Het centrum opende een onderzoek tegen Dewinter "op basis van talrijke meldingen vanuit diverse hoek" en dus niet alleen op basis van de uitspraken in het Vlaams parlement. Bovendien gaat het niet om een gerechtelijk, maar om een wetenschappelijk onderzoek, voegde ze eraan toe. (Belga/EE)