Uit een rapport van de stad Antwerpen, dat de krant De Tijd kon inkijken, blijkt dat wijken waar meer allochtonen wonen, een hogere graad van werkloosheid en schoolachterstand kennen.

Antwerpen bundelde cijfers van verschillende diensten waaronder de VDAB, het OCMW, de sociale zekerheid en de bevolkingsdiensten. 'Maar dit rapport geeft geen beschrijvend overzicht van de etnisch-culturele diversiteit in Antwerpen', benadrukt de stad.

De cijfers zijn nochtans bijzonder actueel nu er een racismeklacht loopt tegen burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij zei dat vooral bepaalde groepen achtergesteld zijn, waaronder de Berbers. 'Racisme is niet de oorzaak van radicalisering. 'Het wordt te makkelijk ingeroepen als een excuus voor persoonlijk falen, vooral door sommige bevolkingsgroepen, zoals de Marokkaanse gemeenschap.'

Werkloosheid

De werkloosheid ligt in 'probleemwijken' als Antwerpen-Noord, Kiel en Oud-Borgerhout 10 procentpunten hoger dan bij allochtonen dan bij autochtonen, schrijft De Tijd. Ook het aandeel van steuntrekkers bij de beroepsactieve bevolking, is hoger bij allochtonen. Bij de Belgen gaat het om amper 2 procent, bij allochtonen om 10 procent.

Onderwijs

In de bovengenoemde wijken is de schoolachterstand groter dan gemiddeld in Antwerpen. In Antwerpen-Noord heeft 7,5 procent van de leerlingen uit de lagere school een achterstand van minstens één schooljaar. In de wijk Kiel 6,9 procent en in Borgerhout 4, 9 procent. Het gemiddelde cijfer in heel de stad Antwerpen ligt op 3,9 procent.

De Wever reageert door te stellen dat de cijfers geen verrassing zijn. (AVE)

Uit een rapport van de stad Antwerpen, dat de krant De Tijd kon inkijken, blijkt dat wijken waar meer allochtonen wonen, een hogere graad van werkloosheid en schoolachterstand kennen. Antwerpen bundelde cijfers van verschillende diensten waaronder de VDAB, het OCMW, de sociale zekerheid en de bevolkingsdiensten. 'Maar dit rapport geeft geen beschrijvend overzicht van de etnisch-culturele diversiteit in Antwerpen', benadrukt de stad. De cijfers zijn nochtans bijzonder actueel nu er een racismeklacht loopt tegen burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij zei dat vooral bepaalde groepen achtergesteld zijn, waaronder de Berbers. 'Racisme is niet de oorzaak van radicalisering. 'Het wordt te makkelijk ingeroepen als een excuus voor persoonlijk falen, vooral door sommige bevolkingsgroepen, zoals de Marokkaanse gemeenschap.'De werkloosheid ligt in 'probleemwijken' als Antwerpen-Noord, Kiel en Oud-Borgerhout 10 procentpunten hoger dan bij allochtonen dan bij autochtonen, schrijft De Tijd. Ook het aandeel van steuntrekkers bij de beroepsactieve bevolking, is hoger bij allochtonen. Bij de Belgen gaat het om amper 2 procent, bij allochtonen om 10 procent. In de bovengenoemde wijken is de schoolachterstand groter dan gemiddeld in Antwerpen. In Antwerpen-Noord heeft 7,5 procent van de leerlingen uit de lagere school een achterstand van minstens één schooljaar. In de wijk Kiel 6,9 procent en in Borgerhout 4, 9 procent. Het gemiddelde cijfer in heel de stad Antwerpen ligt op 3,9 procent. De Wever reageert door te stellen dat de cijfers geen verrassing zijn. (AVE)