De Wever had een klacht ingediend tegen Mertens voor laster en eerroof. Volgens het Brusselse parket is de zaak verjaard maar de verdediging van Pierre Mertens dringt aan op een proces. Dat heeft ze na de zitting van de raadkamer meegedeeld.

In een artikel op 6 december 2007 in de Franse krant Le Monde noemde Mertens De Wever "een uitgesproken negationistische leider", nadat de N-VA-politicus kritiek had geleverd op de burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens (sp.a), die verontschuldigingen aan de Joodse gemeenschap had aangeboden in verband met de verantwoordelijkheid van het Antwerpse bestuur bij de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mertens had die uitspraken nadien in Knack herhaald.

Verjaring

De Wever diende daarop klacht in tegen Mertens. Vier jaar later oordeelt het Brusselse parket dat de zaak verjaard is maar Pierre Mertens en zijn advocaten willen wel een proces. "Meneer De Wever wist op voorhand dat er door de verjaring geen proces zou komen", zegt meester Alain Berenboom. "Hij heeft het debat onmogelijk gemaakt en justitie geïnstrumentaliseerd."

De verdediging vroeg de raadkamer om desnoods een prejudiciële vraag te stellen aan het Grondwettelijk Hof. Pierre Mertens blijft er intussen bij dat de uitspraken van De Wever negationistisch waren omdat ze minstens een aspect van de holocaust minimaliseerden. (Belga/EE)

De Wever had een klacht ingediend tegen Mertens voor laster en eerroof. Volgens het Brusselse parket is de zaak verjaard maar de verdediging van Pierre Mertens dringt aan op een proces. Dat heeft ze na de zitting van de raadkamer meegedeeld. In een artikel op 6 december 2007 in de Franse krant Le Monde noemde Mertens De Wever "een uitgesproken negationistische leider", nadat de N-VA-politicus kritiek had geleverd op de burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens (sp.a), die verontschuldigingen aan de Joodse gemeenschap had aangeboden in verband met de verantwoordelijkheid van het Antwerpse bestuur bij de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Mertens had die uitspraken nadien in Knack herhaald. Verjaring De Wever diende daarop klacht in tegen Mertens. Vier jaar later oordeelt het Brusselse parket dat de zaak verjaard is maar Pierre Mertens en zijn advocaten willen wel een proces. "Meneer De Wever wist op voorhand dat er door de verjaring geen proces zou komen", zegt meester Alain Berenboom. "Hij heeft het debat onmogelijk gemaakt en justitie geïnstrumentaliseerd." De verdediging vroeg de raadkamer om desnoods een prejudiciële vraag te stellen aan het Grondwettelijk Hof. Pierre Mertens blijft er intussen bij dat de uitspraken van De Wever negationistisch waren omdat ze minstens een aspect van de holocaust minimaliseerden. (Belga/EE)