Raad van Theologen: ‘Moslims moeten dit jaar geen schaap slachten’

Ritueel slachten in België © BELGA

De Raad van Theologen besliste dat het dit jaar niet verplicht is om een schaap te slachten tijdens het offerfeest en hoopt tegen volgend jaar een oplossing te vinden.

De Raad van Theologen laat de moslims vrij om te beslissen of ze dit jaar een schaap slachten of niet tijdens het offerfeest, staat in de kranten van Mediahuis. Ze reageert daarmee op de hele heisa rond het verbod op onverdoofd slachten. Maandag spannen ze een kort geding in tegen de maatregel van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

De Raad van Theologen kwam dinsdagavond samen over het verbod op onverdoofd slachten van schapen. Minister Weyts besliste enkele maanden geleden dat het niet langer toegestaan is op een tijdelijke slachtvloer onverdoofd te slachten.

De Raad van Theologen besliste nu dat het dit jaar niet verplicht is om een schaap te slachten en hoopt tegen volgend jaar een oplossing te vinden. Het laat moslims dit jaar vrij om te beslissen op welke manier ze het offerfeest vieren. Intussen raakte ook bekend dat moslimorganisaties maandag naar de rechter in kort geding stappen om het verbod op on­verdoofd slachten aan te vechten.

Goede zaak voor dierenwelzijn

Dat moslims van de Raad van Theologen dit jaar tijdens het Offerfeest geen schaap moeten slachten, is volgens Weyts ‘een goede zaak voor het dierenwelzijn.’ De N-VA-minister is echter minder opgezet met de juridische dreigementen en het verwijt dat er te weinig tijd zou zijn voor de praktische organisatie van het Offerfeest. Dat laat hij weten in een reactie aan Belga.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts© Belga

Weyts, die zelf had gesuggereerd het Offerfeest over drie dagen te spreiden om eventuele capaciteitsproblemen te voorkomen, reageert op de beslissing van de Raad van Theologen. ‘Het is nooit aan mij geweest om een interpretatie te geven van religieuze bepalingen. Ik neem ook akte van deze beslissing, maar zal niet ontkennen dat dit een goede zaak is voor het dierenwelzijn’.

‘Ik buig niet’

Weyts is het niet eens met de kritiek dat er onvoldoende tijd was om het Offerfeest op een ordelijke manier te regelen. Ik heb het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren al een jaar geleden aangekondigd. Alleen dacht men toen waarschijnlijk dat ik alsnog door de knieën zou gaan, aldus de minister.

De N-VA-minister is ook niet van plan in te binden of te buigen voor juridische dreigementen. ‘Ik denk dat het goed is dat ik voet bij stuk heb gehouden. Ik zal dat blijven doen. Dreigen met juridische processen zal daar niets aan veranderen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content