De drie leerlingen en hun ouders wezen er bij de Raad van State op dat de mondmaskerplicht volgens hen psychische en fysieke gezondheidsschade kan veroorzaken en bij gebrek aan gezichtsmimiek en non-verbale communicatie nadelige effecten kan hebben op het leerproces, rond lezen en schrijven.

De Raad wijst er in een arrest op dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) overleg heeft gepleegd met de sociale partners, namelijk de vakbonden en de scholenkoepels. De afspraken over het dragen van mondmaskers, die gepubliceerd zijn op de website van het departement Onderwijs, zijn echter nooit omgezet in regelgeving.

Uit het arrest blijkt dus duidelijk, zoals advocaat Ayfer Aydogan eerder stelde op Knack.be, dat er momenteel geen wettelijke verplichting tot het dragen van een mondmasker in het onderwijs bestaat.

'De afspraken op zich (...) zijn geen aanvechtbare administratieve rechtshandelingen maar kunnen zo een beslissing hoogstens voorbereiden', aldus de Raad van State. 'Het lijkt dan ook duidelijk dat de minister niet eens de intentie heeft gehad om zelf de maatregel van de mondmaskerplicht in scholen voor de kinderen van zes tot negen jaar te formaliseren', klinkt het nog.

Die stelt verder vast dat het aangevochten besluit van de federale overheid evenmin een mondmaskerplicht voor leerlingen tussen 6 en 9 jaar op school regelt.

In een reactie aan Knack gaven de drie onderwijskoepels Katholiek Onderwijs Vlaanderen, gemeenschapsonderwijs GO! en Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) eerder al aan dat ze verveeld zitten met de juridische omkadering van de mondmaskerverplichting op school en vroegen ze dringend een wettelijke basis aan minister Weyts.

De drie leerlingen en hun ouders wezen er bij de Raad van State op dat de mondmaskerplicht volgens hen psychische en fysieke gezondheidsschade kan veroorzaken en bij gebrek aan gezichtsmimiek en non-verbale communicatie nadelige effecten kan hebben op het leerproces, rond lezen en schrijven.De Raad wijst er in een arrest op dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) overleg heeft gepleegd met de sociale partners, namelijk de vakbonden en de scholenkoepels. De afspraken over het dragen van mondmaskers, die gepubliceerd zijn op de website van het departement Onderwijs, zijn echter nooit omgezet in regelgeving.Uit het arrest blijkt dus duidelijk, zoals advocaat Ayfer Aydogan eerder stelde op Knack.be, dat er momenteel geen wettelijke verplichting tot het dragen van een mondmasker in het onderwijs bestaat. 'De afspraken op zich (...) zijn geen aanvechtbare administratieve rechtshandelingen maar kunnen zo een beslissing hoogstens voorbereiden', aldus de Raad van State. 'Het lijkt dan ook duidelijk dat de minister niet eens de intentie heeft gehad om zelf de maatregel van de mondmaskerplicht in scholen voor de kinderen van zes tot negen jaar te formaliseren', klinkt het nog. Die stelt verder vast dat het aangevochten besluit van de federale overheid evenmin een mondmaskerplicht voor leerlingen tussen 6 en 9 jaar op school regelt. In een reactie aan Knack gaven de drie onderwijskoepels Katholiek Onderwijs Vlaanderen, gemeenschapsonderwijs GO! en Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) eerder al aan dat ze verveeld zitten met de juridische omkadering van de mondmaskerverplichting op school en vroegen ze dringend een wettelijke basis aan minister Weyts.