Dat schrijft Le Soir, die het verslag van de Raad van State over een deel van het akkoord kon inkijken.

Zoals bekend hebben Electrabel en moederbedrijf Engie gearlgumenteerd dat er grote kosten zullen moeten gemaakt worden om de centrales tien jaar langer open te houden. Om aan die kosten tegemoet te komen is de nucleaire rente voor deze centrales gereduceerd tot 20 miljoen euro per jaar.

Dat komt volgens de Raad van State neer op overheidssteun, die moet voorgelegd worden aan Europa.

"Bepaalde economische risico's van de operator zullen gedragen worden door de overheid, op zulkdanige wijze dat die bepaling ingaat tegen de Europese voorschriften inzake staatssteun".

De overeenkomst tussen België en Electrabel legt namelijk voor een termijn van tien jaar het fiscale kader voor de energieonderneming vast. Op die manier wordt iedere nieuwe vorm van taxatie in die periode verhinderd. Als de afspraken niet worden nageleefd, is er een schadevergoeding voorzien. "Als de auteurs van het ontwerp een dergelijke staatsgarantie bieden, moeten ze de overeenkomst eerst voorleggen aan de Europese Commissie", meldt de Raad van State daarover.

Waarom onderscheid met Tihange 1?

Le Soir kon niet achterhalen of de bevoegde minister, Marie-Christine Marghem (MR), de Europese Commissie voorafgaand geraadpleegd heeft.

De Raad van State ziet ook problemen omwille van de ongelijke behandeling van Tihange 1. De levensduur van die centrale werd verlengd na een akkoord met de regering Di Rupo, volgens heel andere regels. De Raad van State begrijpt niet hoe men een ander fiscaal regime en een andere aanpak kan verantwoorden in gevallen die vergelijkbaar zijn.

(Belga/RR)

Dat schrijft Le Soir, die het verslag van de Raad van State over een deel van het akkoord kon inkijken.Zoals bekend hebben Electrabel en moederbedrijf Engie gearlgumenteerd dat er grote kosten zullen moeten gemaakt worden om de centrales tien jaar langer open te houden. Om aan die kosten tegemoet te komen is de nucleaire rente voor deze centrales gereduceerd tot 20 miljoen euro per jaar.Dat komt volgens de Raad van State neer op overheidssteun, die moet voorgelegd worden aan Europa. "Bepaalde economische risico's van de operator zullen gedragen worden door de overheid, op zulkdanige wijze dat die bepaling ingaat tegen de Europese voorschriften inzake staatssteun".De overeenkomst tussen België en Electrabel legt namelijk voor een termijn van tien jaar het fiscale kader voor de energieonderneming vast. Op die manier wordt iedere nieuwe vorm van taxatie in die periode verhinderd. Als de afspraken niet worden nageleefd, is er een schadevergoeding voorzien. "Als de auteurs van het ontwerp een dergelijke staatsgarantie bieden, moeten ze de overeenkomst eerst voorleggen aan de Europese Commissie", meldt de Raad van State daarover. Le Soir kon niet achterhalen of de bevoegde minister, Marie-Christine Marghem (MR), de Europese Commissie voorafgaand geraadpleegd heeft.De Raad van State ziet ook problemen omwille van de ongelijke behandeling van Tihange 1. De levensduur van die centrale werd verlengd na een akkoord met de regering Di Rupo, volgens heel andere regels. De Raad van State begrijpt niet hoe men een ander fiscaal regime en een andere aanpak kan verantwoorden in gevallen die vergelijkbaar zijn.(Belga/RR)