De Raad van State heeft dinsdag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen op de Linkerscheldeoever gedeeltelijk vernietigd, na een klacht van inwoners van de Beverse dorpen Doel en Ouden Doel. De uitspraak is een gevolg van een arrest van het Europese Hof van Justitie op 21 juli, dat stelt dat de natuurcompensatieplannen in het RUP niet overeenstemmen met de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn.

Het RUP moest de aanleg van het Saeftinghedok mogelijk maken, een extra getijdendok om de stijgende containertrafiek op te vangen. Er kwam echter heel wat tegenkanting, vooral van buurt- en natuurverenigingen, omdat het dok onder meer het definitieve einde van het polderdorp Doel zou betekenen.

De Raad van State vernietigt het RUP met uitzondering van het westelijk deel van het Logistiek Park Waasland in Beveren, tussen de expressweg Kust-Antwerpen (N49), de Verrebroekstraat, Havinkbeek en Paardenkerkhofstraat.

De Vlaamse regering liet onlangs al weten alternatieven voor het Saeftinghedok te onderzoeken, zoals het aanpassen of uitbreiden van bestaande containerterminals. Daarover loopt momenteel een consultatiefase. Het brede publiek kan tot en met 18 januari opmerkingen formuleren of nog eigen voorstellen doen.

De Raad van State heeft dinsdag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor de uitbreiding van de haven van Antwerpen op de Linkerscheldeoever gedeeltelijk vernietigd, na een klacht van inwoners van de Beverse dorpen Doel en Ouden Doel. De uitspraak is een gevolg van een arrest van het Europese Hof van Justitie op 21 juli, dat stelt dat de natuurcompensatieplannen in het RUP niet overeenstemmen met de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn.Het RUP moest de aanleg van het Saeftinghedok mogelijk maken, een extra getijdendok om de stijgende containertrafiek op te vangen. Er kwam echter heel wat tegenkanting, vooral van buurt- en natuurverenigingen, omdat het dok onder meer het definitieve einde van het polderdorp Doel zou betekenen.De Raad van State vernietigt het RUP met uitzondering van het westelijk deel van het Logistiek Park Waasland in Beveren, tussen de expressweg Kust-Antwerpen (N49), de Verrebroekstraat, Havinkbeek en Paardenkerkhofstraat. De Vlaamse regering liet onlangs al weten alternatieven voor het Saeftinghedok te onderzoeken, zoals het aanpassen of uitbreiden van bestaande containerterminals. Daarover loopt momenteel een consultatiefase. Het brede publiek kan tot en met 18 januari opmerkingen formuleren of nog eigen voorstellen doen.