Raad van Europa diep bezorgd over toestand in gevangenissen

© Belga

De commissaris voor mensenrechten van de Raad van Europa, Nils Muiznieks, maakt zich grote zorgen over de toestand in een aantal Belgische gevangenissen. Hij roept alle betrokken partijen op snel een oplossing te vinden, in lijn met de internationale verplichtingen van ons land en met de mensenrechtennormen.

Muiznieks wijst erop dat de leefomstandigheden van gedetineerden door de cipiersstaking in de Waalse en Brusselse gevangenissen van de voorbije weken snel verslechterd zijn. “In de meest ernstige gevallen konden de gevangenen wekenlang hun cel niet verlaten, hadden ze geen toegang tot advocaten of bezoek van familie, en konden ze niet aan medicijnen komen of gebruik maken van geneeskundige diensten. De sanitaire omstandigheden in verschillende cellen zijn eveneens erg zorgwekkend, door een gebrek aan geregelde toegang tot basisfaciliteiten als douches en toiletten”.

De commissaris dringt aan op een snelle oplossing, waarmee België zich in lijn stelt met de internationale verplichtingen en mensenrechtennormen. Die houden onder meer een verbod in op een onmenselijke en onterende behandeling, alsook bepalingen in verband met hygiëne, wettelijke bijstand, contact met de buitenwereld en lichaamsbeweging, luidt het. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content