PVDA wil tweetalig onderwijs in Brussel

© Belga

PVDA start in Brussel een campagne voor tweetalig onderwijs. Ze wil ouders warm maken om tweetalig onderwijs te eisen en een dam opwerpen tegen ‘het nationalisme en alle verdeelpogingen’ van Brussel en België.

PVDA start in Brussel een campagne voor tweetalig onderwijs. De radicaallinkse partij wil op die manier ouders warm maken om op gemeentelijk niveau tweetalig onderwijs te eisen. Bedoeling is leerlingen later eenvoudiger aan een job te helpen en om te voorkomen dat de ongelijkheid op de arbeidsmarkt nog groter wordt. Bovendien wil de PVDA met de invoering van tweetalig onderwijs een dam opwerpen tegen “het nationalisme en alle verdeelpogingen” van Brussel en

België.

Uitgangspunt voor de campagne is dat tweetaligheid in Brussel een must is geworden om kinderen de juiste troeven te bieden voor de toekomst. Immers:
voor negen jobaanbiedingen op tien is een goede kennis van beide landstalen nodig. Cijfers van Actiris – de Brusselse tegenhanger van de VDAB – bevestigen voor PVDA die stelling. Ze tonen namelijk aan dat eentaligen 42 procent vertegenwoordigen van de werkzoekenden, terwijl ze slechts negentien procent vertegenwoordigen van de personen voor wie de arbeidsbemiddelingsdienst een job vindt.

‘Weinig geschoolde werkzoekenden halen meeste voordeel uit tweetaligheid’

Studies tonen volgens PVDA ook aan dat de weinig geschoolde werkzoekenden het meeste voordeel halen uit tweetaligheid. Hun kansen op het vinden van werk verhogen met 20 procent, terwijl tweetaligheid voor hooggeschoolden niet in diezelfde mate een troef zou bieden. De partij betreurt dan ook dat er in onze hoofdstad zo weinig werk wordt gemaakt van tweetalig onderwijs. Zelf citeert ze een twaalftal immersiescholen. En dat terwijl een meerderheid van de ouders voorstander zou zijn van gemengd Nederlands- en Franstalig onderwijs.

‘Verdeelretoriek en verdeelpraktijk halt toe roepen’

Een andere reden waarom de extreemlinkse partij inzet op tweetalig onderwijs, is omdat ze – als nationale, tweetalige partij – hoopt op die manier de “verdeelretoriek en verdeelpraktijk” een halt toe te roepen. “Sinds enkele jaren zijn nationalisme en regionalisme in opgang”, licht Brussels voorzitter Benjamin Pestieau uit. “Bijna alle partijen volgen de nationalistische logica van de staatshervormingen. Op die manier willen zij ons verdelen.”

Daarom besliste PVDA een regionale campagne, ondersteund met affiches, te starten met de ambitie dat alle kinderen op alle Brusselse scholen terecht kunnen in tweetalig onderwijs. In eerste instantie wil ze ouders aanzetten druk uit te oefenen op gemeentelijk niveau. Als inrichtende macht voor het gemeentelijk onderwijs kunnen gemeenten immers het voorbeeld geven en in alle gemeentescholen tweetalig onderwijs doorvoeren, luidt het. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content