PVDA vraagt met actie in Leuven transparantie van mandaten van politici

© Belga

PVDA heeft vrijdag in Leuven actie gevoerd om volledige transparantie van de mandaten van politici te vragen. De partij vraagt aan het Leuvense schepencollege om alle vergoedingen publiek te maken.

Een tiental militanten van PVDA bracht aan het stadhuis op de Grote Markt de eigen belastingbrief mee, om aan te tonen dat gewone burgers, in tegenstelling tot schepenen en burgemeesters, hun loon bekend moeten maken.

‘De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) beloofde dat te doen tijdens de gemeenteraad van februari. Vier maanden later zijn de vergoedingen van de mandaten van het schepencollege nog altijd niet publiek gemaakt’, zei Line De Witte, voorzitster van PVDA Leuven.

Volgens berekeningen van PVDA worden hoge bedragen uitbetaald. ‘Naast zijn jaarloon van 92.279 euro als schepen heeft Dirk Vansina (CD&V) nog zes betaalde mandaten. Zo is hij voorzitter van de raad van bestuur van de financieringsintercommunale Intermixt. Ondanks beloften van de voorzitter van de Leuvense CD&V weigert Vansina de bedragen op tafel te leggen.’

Van Tobback verwacht PVDA dat hij als burgemeester het goede voorbeeld geeft. ‘Naast zijn jaarloon van 123.039 euro heeft hij zeven andere betaalde mandaten. Sp.a-voorzitter John Crombez had beloofd om alles openbaar te maken tegen midden maart. Het Leuvense stadsbestuur heeft voorlopig alleen een oplijsting gemaakt van alle mandaten, zonder daar bedragen op te plakken.’ Volgens PVDA vergt een politieke vernieuwing openbaarheid van alle publieke en privémandaten

Partner Content