De protestmars startte zondag om 14 uur aan het Brusselse Noordstation. Volgens de PVDA waren er 7.000 deelnemers, volgens de politie 4.800. De deelnemers kwamen uit alle hoeken van het land, van West-Vlaanderen tot Limburg en van Antwerpen tot Luxemburg. Er waren ook delegaties van de vakbonden, onder meer van bij Delhaize.

"Is het normaal dat een huisvrouw meer belastingen moet betalen dan een multinational?", zo stond op één van de spandoeken te lezen. Volgens de PVDA moeten de miljonairs de crisis betalen. "Er komt géén vermogensbelasting, ondanks de reusachtige toename van het aantal multimiljonairs", zegt Mertens. "De notionele interesten blijven bestaan, ondanks het minimumtarief dat de 1.000 winstgevende multinationals nu al maken. Meer nog: de grote bedrijven krijgen er nog eens een blanco cheque van 3,5 miljard euro bovenop. Dat is niet normaal."

Mertens deed een oproep aan premier Charles Michel en N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Het is niet door de zuurstof uit de samenleving te pompen dat je een economie opbouwt. Heeft Nederland zich gered door de invoering van de verplichtte tewerkstelling voor werklozen? Absoluut niet, Nederland zit al jaren in recessie. Het enige gevolg is dat bestaande jobs werden vervangen door een nieuw soort dwangarbeid."

Volgens voorzitter Mertens belichaamt zijn partij het verzet 'van de vakbonden, van de studenten, van de culturele wereld, van de ouderen, van de antiracisten tegen Francken' en van iedereen tegen deze 'VBO-regering'.

Nog volgens de PVDA moeten jongeren een echte job krijgen. "Mijnheer Michel, mijnheer De Wever, als je werklozen dan toch aan de slag wil helpen: stop dan met de job-afbraak bij de publieke diensten en zorg dat jongeren opnieuw een échte job kunnen krijgen met een volwaardig loon", aldus Mertens.

De extreemlinkse partij is alvast niet te vinden voor het Duitse systeem van de mini-jobs. "Heeft Duitsland zich gered door de invoering van de mini-jobs? 7,5 miljoen Duitsers werken nu aan een mini-job. Neen, Duitsland heeft zich niet gered. Het land is nu Europees kampioen in het aantal werkende armen aan de ene kant, en in het aantal multi-miljonairs aan de andere kant. Kijk naar de cijfers: de groei in Duitsland is nul procent", verduidelijkte de PVDA-voorzitter. (Belga/BO)

De protestmars startte zondag om 14 uur aan het Brusselse Noordstation. Volgens de PVDA waren er 7.000 deelnemers, volgens de politie 4.800. De deelnemers kwamen uit alle hoeken van het land, van West-Vlaanderen tot Limburg en van Antwerpen tot Luxemburg. Er waren ook delegaties van de vakbonden, onder meer van bij Delhaize. "Is het normaal dat een huisvrouw meer belastingen moet betalen dan een multinational?", zo stond op één van de spandoeken te lezen. Volgens de PVDA moeten de miljonairs de crisis betalen. "Er komt géén vermogensbelasting, ondanks de reusachtige toename van het aantal multimiljonairs", zegt Mertens. "De notionele interesten blijven bestaan, ondanks het minimumtarief dat de 1.000 winstgevende multinationals nu al maken. Meer nog: de grote bedrijven krijgen er nog eens een blanco cheque van 3,5 miljard euro bovenop. Dat is niet normaal." Mertens deed een oproep aan premier Charles Michel en N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Het is niet door de zuurstof uit de samenleving te pompen dat je een economie opbouwt. Heeft Nederland zich gered door de invoering van de verplichtte tewerkstelling voor werklozen? Absoluut niet, Nederland zit al jaren in recessie. Het enige gevolg is dat bestaande jobs werden vervangen door een nieuw soort dwangarbeid." Volgens voorzitter Mertens belichaamt zijn partij het verzet 'van de vakbonden, van de studenten, van de culturele wereld, van de ouderen, van de antiracisten tegen Francken' en van iedereen tegen deze 'VBO-regering'. Nog volgens de PVDA moeten jongeren een echte job krijgen. "Mijnheer Michel, mijnheer De Wever, als je werklozen dan toch aan de slag wil helpen: stop dan met de job-afbraak bij de publieke diensten en zorg dat jongeren opnieuw een échte job kunnen krijgen met een volwaardig loon", aldus Mertens. De extreemlinkse partij is alvast niet te vinden voor het Duitse systeem van de mini-jobs. "Heeft Duitsland zich gered door de invoering van de mini-jobs? 7,5 miljoen Duitsers werken nu aan een mini-job. Neen, Duitsland heeft zich niet gered. Het land is nu Europees kampioen in het aantal werkende armen aan de ene kant, en in het aantal multi-miljonairs aan de andere kant. Kijk naar de cijfers: de groei in Duitsland is nul procent", verduidelijkte de PVDA-voorzitter. (Belga/BO)