'De eerste mei is ontstaan als strijddag voor arbeidsduurvermindering', stelde PVDA-voorzitter Peter Mertens bij de start van de 1 mei-optocht in Antwerpen. En daarom schoof hij de 30-urenweek naar voor als centrale eis. 'Links heeft meer dan ooit nood aan een verhaal dat buiten de lijntjes durft te kleuren. We moeten ons opnieuw inschrijven in een 1 mei-visie van vernieuwing, een 1 mei-visie van links dat durft.'

'De 30-urenweek is de Ringland van de arbeidsmarkt. Het is een positief voorstel. Het is een gezond voorstel: het leidt tot minder depressies en burn-outs. Het is een eerlijk voorstel: het leidt tot betere verhoudingen tussen betaalde arbeid en huishoudelijke arbeid en dus ook tot een betere verhouding tussen mannen en vrouwen. Het is een creërend voorstel: het leidt tot meer tewerkstellingsplaatsen op een duurzame manier', stelde Peter Mertens.

Miljonairstaks

In het debat van de taxshift, schuift PVDA de miljonairstaks naar voor. 'We hebben geen taxshift nodig van de sheriff van Nothingham. We hebben een taxshift nodig van Robin Hood'. Dat de banken bijdragen en miljonairs bijdragen, is niet meer dan elementaire democratie, vond Mertens.

PVDA heeft volgens de voorzitter een positief verhaal en een positief wereldbeeld. Naast de 30-urenweek en rechtvaardige fiscaliteit met een miljonairstaks, pleit de partij voor openbare dienstverlening, het behoud van de wet-Major, voor goede arbeidsvoorwaarden in alle andere sectoren, voor een samenleving die nee zegt tegen racisme. 'Kortom, voor een maatschappij van eerst de mensen, niet de winst', besloot Peter Mertens. (Belga/AVE)

'De eerste mei is ontstaan als strijddag voor arbeidsduurvermindering', stelde PVDA-voorzitter Peter Mertens bij de start van de 1 mei-optocht in Antwerpen. En daarom schoof hij de 30-urenweek naar voor als centrale eis. 'Links heeft meer dan ooit nood aan een verhaal dat buiten de lijntjes durft te kleuren. We moeten ons opnieuw inschrijven in een 1 mei-visie van vernieuwing, een 1 mei-visie van links dat durft.''De 30-urenweek is de Ringland van de arbeidsmarkt. Het is een positief voorstel. Het is een gezond voorstel: het leidt tot minder depressies en burn-outs. Het is een eerlijk voorstel: het leidt tot betere verhoudingen tussen betaalde arbeid en huishoudelijke arbeid en dus ook tot een betere verhouding tussen mannen en vrouwen. Het is een creërend voorstel: het leidt tot meer tewerkstellingsplaatsen op een duurzame manier', stelde Peter Mertens. In het debat van de taxshift, schuift PVDA de miljonairstaks naar voor. 'We hebben geen taxshift nodig van de sheriff van Nothingham. We hebben een taxshift nodig van Robin Hood'. Dat de banken bijdragen en miljonairs bijdragen, is niet meer dan elementaire democratie, vond Mertens. PVDA heeft volgens de voorzitter een positief verhaal en een positief wereldbeeld. Naast de 30-urenweek en rechtvaardige fiscaliteit met een miljonairstaks, pleit de partij voor openbare dienstverlening, het behoud van de wet-Major, voor goede arbeidsvoorwaarden in alle andere sectoren, voor een samenleving die nee zegt tegen racisme. 'Kortom, voor een maatschappij van eerst de mensen, niet de winst', besloot Peter Mertens. (Belga/AVE)