PVDA: ‘Pensioen daalt met 78 euro door pensioenbonus’

Peter Mertens, voorzitter PVDA+ © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Door de pensioenbonus zullen gepensioneerden niet meer maar minder geld krijgen. Dat zegt de studiedienst van de PVDA. Volgens minister van Pensioenen Alexander De Croo maakt de PVDA zich schuldig aan ‘desinformatie’.

De wijziging van de pensioenbonus die ingaat vanaf 1 januari 2014 zorgt ervoor dat het wettelijk pensioen gemiddeld met 78 euro per maand zal afnemen voor werknemers die actief blijven tot de leeftijd van 65 jaar. Dat blijkt uit een studie van de studiedienst van PVDA. De linkse partij pleit dan ook voor de versterking van de wettelijke pensioenen, die gefinancierd kan worden door de invoering van een miljonairstaks.

Minister van Pensioenen Alexander De Croo kondigde aan dat met de nieuwe bonus het wettelijk pensioen voor werknemers zou stijgen omdat voortaan elke dag mee in rekening zou worden genomen bij de berekening ervan.

Dit is volgens PVDA echter niet het geval, zo klinkt het in een persbericht. Voor iemand die actief blijft tot de leeftijd van 65 jaar, levert de huidige pensioenbonus een extra pensioen op van 180 euro bruto per maand. Vanaf 1 januari zal dat volgens de berekeningen van PVDA nog 83,20 euro bruto per maand zijn, bijna 100 euro per maand minder dan in het vroegere systeem.

PVDA hekelt de “hypocriete houding” van de overheid. Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) voerde namelijk een maatregel door die voor een aantal werknemers een pensioenverhoging van 22 euro per maand inhoudt, maar deze verhoging compenseert de achteruitgang niet, klinkt het. “Meer dan 20 procent van onze gepensioneerden leeft in armoede. Dat is een schande voor een rijk land als België”, aldus PVDA.

De partij verdedigt dan ook een versterking van het wettelijk pensioen voor werknemers en zelfstandigen. Die versterking kan gefinancierd worden met een deel van de opbrengsten van een miljonairstaks.”Een miljonairstaks zou 8 miljard euro opbrengen, waarvan we 3 miljard euro willen reserveren voor de versterking van de pensioenen”, aldus Peter Mertens.

Alexander De Croo: ‘Dit is desinformatie’

Minister van Pensioenen Alexander Decroo (Open VLD) is boos op wat hij “de desinformatie van de PVDA” noemt.

Het vroegere systeem van de pensioenbonus dat maar tot 2013 liep, kende volgens Decroo een aantal absurditeiten. “Zo was het niet afgestemd op de pensioenhervorming. Iemand die nog niet met vervroegd pensioen kon, kreeg toch al een bonus. Dat is niet logisch want een bonus moet mensen een financiële prikkel geven op het moment dat ze de keuze hebben tussen aan het werk blijven of stoppen.

De nieuwe pensioenbonus is wél afgestemd op de pensioenhervorming en is er voor mensen die kiezen om langer te werken, nadat ze de leeftijd van vervroegd pensioen hebben bereikt.” Bovendien werkt de nieuwe pensioenbonus volgens de minister de verschillen tussen de verschillende pensioenstelsels weg en is het ook voor de allereerste keer mogelijk dat mensen na de leeftijd van 65 jaar verder pensioenbonus opbouwen. Zo wordt langer werken ook beloond.

De bonus kent ook een oplopend, progressief verloop: hoe meer jaren je langer werkt, hoe hoger de bonus voor elke gewerkte dag en elk gewerkt jaar. De vergelijking van de PVDA loopt volgens de minister volledig mank: het oude systeem van de pensioenbonus had sowieso een einddatum: eind 2013. Er was géén verlenging voorzien. Mensen zouden dus niets extra’s meer krijgen. De Studiecommissie voor de Vergrijzing formuleerde in een advies belangrijke en noodzakelijke wijzigingen voor het nieuwe bonussysteem. Al die adviezen werden volgens de minister gevolgd. (Belga/EE)

Partner Content