Afgelopen weekend publiceerde het RIZIV de lijst van de 25 geneesmiddelen die verantwoordelijk zijn voor de grootse uitgaven door de verplichte ziekteverzekering. Samen zijn ze goed voor 35 procent van de uitgaven en 23 procent van het behandelingsvolume.

PVDA berekende wat het zou betekenen als die 25 middelen volgens de regels van het kiwimodel zouden worden behandeld. Daarbij worden op basis van wetenschappelijke studies de meest geschikte geneesmiddelen geselecteerd, waarna er via een openbare aanbesteding de laagst mogelijke prijs wordt afgedwongen. Het bedrijf dat het beste geneesmiddel tegen de beste prijs aanbiedt, krijgt een terugbetaling via de sociale zekerheid. Dat model zou dus 407,1 miljoen euro uitsparen.

'Onlangs berekende het Monitoringcomité nog hoe de kosten voor de terugbetaling van geneesmiddelen bij ongewijzigd beleid de komende jaren met 30 procent zullen stijgen', zegt Kamerlid Sofie Merckx. 'Geen enkele andere uitgavenpost zal de komende jaren zo fel exploderen als die van de geneesmiddelen. Dat zet onze hele sociale zekerheid zwaar onder druk, waar alle andere sectoren al jaren de broeksriem moeten aanspannen.'

PVDA en Geneeskunde voor het Volk voeren vandaag/donderdag om 12 uur actie aan het kabinet-De Block voor goedkopere geneesmiddelen. In de Kamer wordt het wetsvoorstel van PVDA voor de invoering van het kiwimodel behandeld.

Afgelopen weekend publiceerde het RIZIV de lijst van de 25 geneesmiddelen die verantwoordelijk zijn voor de grootse uitgaven door de verplichte ziekteverzekering. Samen zijn ze goed voor 35 procent van de uitgaven en 23 procent van het behandelingsvolume. PVDA berekende wat het zou betekenen als die 25 middelen volgens de regels van het kiwimodel zouden worden behandeld. Daarbij worden op basis van wetenschappelijke studies de meest geschikte geneesmiddelen geselecteerd, waarna er via een openbare aanbesteding de laagst mogelijke prijs wordt afgedwongen. Het bedrijf dat het beste geneesmiddel tegen de beste prijs aanbiedt, krijgt een terugbetaling via de sociale zekerheid. Dat model zou dus 407,1 miljoen euro uitsparen. 'Onlangs berekende het Monitoringcomité nog hoe de kosten voor de terugbetaling van geneesmiddelen bij ongewijzigd beleid de komende jaren met 30 procent zullen stijgen', zegt Kamerlid Sofie Merckx. 'Geen enkele andere uitgavenpost zal de komende jaren zo fel exploderen als die van de geneesmiddelen. Dat zet onze hele sociale zekerheid zwaar onder druk, waar alle andere sectoren al jaren de broeksriem moeten aanspannen.' PVDA en Geneeskunde voor het Volk voeren vandaag/donderdag om 12 uur actie aan het kabinet-De Block voor goedkopere geneesmiddelen. In de Kamer wordt het wetsvoorstel van PVDA voor de invoering van het kiwimodel behandeld.