In het Zuiderpershuis in Antwerpen heeft de linkse partij PVDA vrijdagavond haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden met ruim 500 aanwezigen. Voorzitter Peter Mertens veroordeelde er de terroristische aanslagen en dreigingen van de voorbije weken en riep op om extremistische stromingen zoals het salafisme te bestrijden, maar dan wel op een consequente manier door bijvoorbeeld ook de banden met Saoedi-Arabië te verbreken.

"Tussen 1950 en 1980 werd het salafistisch terrorisme bijna uitgeroeid", stelt Mertens. "Met één uitzondering: vanuit Saoedi-Arabië bleef men de meest extremistische haatpredikers van het salafisme ondersteunen, betalen, verspreiden. Wat heeft men daar aan gedaan en wat doet men daar vandaag aan? Niets." Mertens vreest dat oliebelangen in de weg staan van een consequente aanpak.

Terroristen van welke overtuiging dan ook moeten volgens Mertens wel degelijk opgespoord en gearresteerd worden, maar tegelijkertijd moet ook het rekruteren worden aangepakt. "Dat doe je niet door te besparen op onderwijs en op het sociaal weefsel. Niet door te zorgen voor meer uitsluiting, en niet door de kloof tussen arm en rijk te laten ontploffen", meent hij. "We hebben investeringen nodig in sociaal weefsel. We hebben investeringen nodig in mensen. In een politiek van eenheid, van solidariteit."

Vermogensbelasting

Om die investeringen mogelijk te maken, vraagt PVDA een vermogensbelasting. Over de door de federale regering geplande tax-shift is Mertens echter niet optimistisch. "Ecotaksen en BTW-verhogingen, dat is geen tax-shift. Dat betekent gewoon dat de loontrekkenden die zelf zullen moeten betalen", vindt hij. "De broek van de tax-shift wordt zo uitgerokken dat bijna alles en iedereen erin past."

PVDA blijft intussen ook het idee van een verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar afwijzen en stelt dat "de vakbonden gelijk hebben om een positieve loonmarge te vragen, en de indexsprong te willen schrappen".

Mertens blikte voorts ook vooruit op de Griekse verkiezingen, waar de uiterst linkse partij Syriza in de peilingen op kop staat. "De Grieken hebben gelijk om een andere politiek te vragen. Ze hebben gelijk om een plan te vragen dat de noden van de mensen centraal stelt", vindt de PVDA-voorzitter. "Ze zitten daarbij niet te wachten op inmenging vanuit Duitsland of vanuit de Europese Commissie."

(Belga)

In het Zuiderpershuis in Antwerpen heeft de linkse partij PVDA vrijdagavond haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden met ruim 500 aanwezigen. Voorzitter Peter Mertens veroordeelde er de terroristische aanslagen en dreigingen van de voorbije weken en riep op om extremistische stromingen zoals het salafisme te bestrijden, maar dan wel op een consequente manier door bijvoorbeeld ook de banden met Saoedi-Arabië te verbreken. "Tussen 1950 en 1980 werd het salafistisch terrorisme bijna uitgeroeid", stelt Mertens. "Met één uitzondering: vanuit Saoedi-Arabië bleef men de meest extremistische haatpredikers van het salafisme ondersteunen, betalen, verspreiden. Wat heeft men daar aan gedaan en wat doet men daar vandaag aan? Niets." Mertens vreest dat oliebelangen in de weg staan van een consequente aanpak. Terroristen van welke overtuiging dan ook moeten volgens Mertens wel degelijk opgespoord en gearresteerd worden, maar tegelijkertijd moet ook het rekruteren worden aangepakt. "Dat doe je niet door te besparen op onderwijs en op het sociaal weefsel. Niet door te zorgen voor meer uitsluiting, en niet door de kloof tussen arm en rijk te laten ontploffen", meent hij. "We hebben investeringen nodig in sociaal weefsel. We hebben investeringen nodig in mensen. In een politiek van eenheid, van solidariteit." Vermogensbelasting Om die investeringen mogelijk te maken, vraagt PVDA een vermogensbelasting. Over de door de federale regering geplande tax-shift is Mertens echter niet optimistisch. "Ecotaksen en BTW-verhogingen, dat is geen tax-shift. Dat betekent gewoon dat de loontrekkenden die zelf zullen moeten betalen", vindt hij. "De broek van de tax-shift wordt zo uitgerokken dat bijna alles en iedereen erin past." PVDA blijft intussen ook het idee van een verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar afwijzen en stelt dat "de vakbonden gelijk hebben om een positieve loonmarge te vragen, en de indexsprong te willen schrappen". Mertens blikte voorts ook vooruit op de Griekse verkiezingen, waar de uiterst linkse partij Syriza in de peilingen op kop staat. "De Grieken hebben gelijk om een andere politiek te vragen. Ze hebben gelijk om een plan te vragen dat de noden van de mensen centraal stelt", vindt de PVDA-voorzitter. "Ze zitten daarbij niet te wachten op inmenging vanuit Duitsland of vanuit de Europese Commissie."(Belga)