"Een democratische farce. Transparantie van homeopathisch niveau", zo noemt Marco Van Hees, Kamerlid voor de radicaallinkse partij PVDA, de veiligheidsnormen die hij opgelegd krijgt als voorwaarde om de teksten van het vrijhandelsverdrag TTIP in te mogen kijken. Dat verdrag wordt momenteel onderhandeld tussen de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada.

Van Hees gaat die documenten, meer dan 350 pagina's, op de FOD Buitenlandse Zaken raadplegen. Volksvertegenwoordigers mogen maar twee uur in de beveiligde zaal binnen. Alleen - dus zonder medewerker- en zonder toegang tot het internet, kopieën nemen is ook verboden.

"Een democratische farce. Transparantie van homeopathisch niveau", reageert Marco Van Hees. Hij zal later deze week in de commissie Buitenlandse Zaken aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vragen om algemene toegang tot de documenten.

Van Hees: "Het TTIP is een van de belangrijkste onderhandelde handelsakkoorden ooit. Het heeft enorm ingrijpende gevolgen op de levens van honderden miljoenen Europeanen en Amerikanen. En wat doet men? Men stopt de tekst achter slot en grendel voor de burger. Met verhindert elk democratisch debat."

"Enkel de lobbyisten van de grote multinationals krijgen toegang", beweert hij. "Als het TTIP zo positief is voor de economische groei en werkgelegenheid, voor sociale en ecologische normen, zoals de verdedigers hartstochtelijk beweren, waarom hebben de Europese leiders dan zo'n angst om de teksten vrij te geven?"

"Een democratische farce. Transparantie van homeopathisch niveau", zo noemt Marco Van Hees, Kamerlid voor de radicaallinkse partij PVDA, de veiligheidsnormen die hij opgelegd krijgt als voorwaarde om de teksten van het vrijhandelsverdrag TTIP in te mogen kijken. Dat verdrag wordt momenteel onderhandeld tussen de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada. Van Hees gaat die documenten, meer dan 350 pagina's, op de FOD Buitenlandse Zaken raadplegen. Volksvertegenwoordigers mogen maar twee uur in de beveiligde zaal binnen. Alleen - dus zonder medewerker- en zonder toegang tot het internet, kopieën nemen is ook verboden. "Een democratische farce. Transparantie van homeopathisch niveau", reageert Marco Van Hees. Hij zal later deze week in de commissie Buitenlandse Zaken aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) vragen om algemene toegang tot de documenten.Van Hees: "Het TTIP is een van de belangrijkste onderhandelde handelsakkoorden ooit. Het heeft enorm ingrijpende gevolgen op de levens van honderden miljoenen Europeanen en Amerikanen. En wat doet men? Men stopt de tekst achter slot en grendel voor de burger. Met verhindert elk democratisch debat.""Enkel de lobbyisten van de grote multinationals krijgen toegang", beweert hij. "Als het TTIP zo positief is voor de economische groei en werkgelegenheid, voor sociale en ecologische normen, zoals de verdedigers hartstochtelijk beweren, waarom hebben de Europese leiders dan zo'n angst om de teksten vrij te geven?"