De PVDA valt als eerste partij af in de Vlaamse formatieronde. N-VA-voorzitter en formateur Bart De Wever heeft de marxisten laten weten dat er geen uitnodiging voor een tweede gesprek komt, bevestigt de partij. 'Niet verrassend', klinkt het op het PVDA-hoofdkwartier.

N-VA-voorzitter Bart De Wever begon vorige week met de consultaties voor een nieuwe Vlaamse regering. Hij nodigde alle partijen met verkozenen in het Vlaams parlement uit, van klein naar groot. PVDA-voorzitter Peter Mertens was eerst aan de beurt.

Een tweede uitnodiging komt er niet, bevestigt de PVDA maandag. De Wever heeft de partij laten weten dat er geen tweede gesprek meer volgt. 'Niet zo verrassend', klinkt het op het PVDA-hoofdkwartier.

Het Vlaams Belang is wel opnieuw uitgenodigd voor een tweede gesprek. De extreemrechtse partij was vorige zondag de grote winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen. Ook SP.A mag nog een tweede keer langsgaan bij De Wever. Bij N-VA geeft men voorlopig geen commentaar op de Vlaamse formatiegesprekken.

'Het is ongehoord dat de N-VA voorzitter wel verder met het Vlaams Belang aan tafel wil zitten en niet meer met de PVDA. Het lijkt erop dat het sociaal signaal van de kiezer en de roep naar eerlijke politiek nog maar eens onbeantwoord zal blijven', reageerde PVDA-voorzitter Peter Mertens later op de dag.

In een persbericht laat de partij weten daar toch verrast over te zijn. 'Door de PVDA niet meer uit te nodigen laat de Vlaamse formateur het sociaal signaal van de verkiezingen links liggen. Hij blijft doof voor de sociale pandoering die zijn eigen partij en de andere traditionele partijen op 26 mei hebben gekregen. Voor ons blijven armoedebestrijding, betaalbaar wonen, en toegankelijke zorg dé prioriteiten. Wij hadden die punten graag verder besproken in de volgende onderhandelingsronde.'

De PVDA valt als eerste partij af in de Vlaamse formatieronde. N-VA-voorzitter en formateur Bart De Wever heeft de marxisten laten weten dat er geen uitnodiging voor een tweede gesprek komt, bevestigt de partij. 'Niet verrassend', klinkt het op het PVDA-hoofdkwartier.N-VA-voorzitter Bart De Wever begon vorige week met de consultaties voor een nieuwe Vlaamse regering. Hij nodigde alle partijen met verkozenen in het Vlaams parlement uit, van klein naar groot. PVDA-voorzitter Peter Mertens was eerst aan de beurt. Een tweede uitnodiging komt er niet, bevestigt de PVDA maandag. De Wever heeft de partij laten weten dat er geen tweede gesprek meer volgt. 'Niet zo verrassend', klinkt het op het PVDA-hoofdkwartier. Het Vlaams Belang is wel opnieuw uitgenodigd voor een tweede gesprek. De extreemrechtse partij was vorige zondag de grote winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen. Ook SP.A mag nog een tweede keer langsgaan bij De Wever. Bij N-VA geeft men voorlopig geen commentaar op de Vlaamse formatiegesprekken. 'Het is ongehoord dat de N-VA voorzitter wel verder met het Vlaams Belang aan tafel wil zitten en niet meer met de PVDA. Het lijkt erop dat het sociaal signaal van de kiezer en de roep naar eerlijke politiek nog maar eens onbeantwoord zal blijven', reageerde PVDA-voorzitter Peter Mertens later op de dag. In een persbericht laat de partij weten daar toch verrast over te zijn. 'Door de PVDA niet meer uit te nodigen laat de Vlaamse formateur het sociaal signaal van de verkiezingen links liggen. Hij blijft doof voor de sociale pandoering die zijn eigen partij en de andere traditionele partijen op 26 mei hebben gekregen. Voor ons blijven armoedebestrijding, betaalbaar wonen, en toegankelijke zorg dé prioriteiten. Wij hadden die punten graag verder besproken in de volgende onderhandelingsronde.'