ManiFiesta is een organisatie van het PVDA-weekblad Solidair en de PVDA-organisatie 'Geneeskunde voor het Volk'. De opkomst groeit er jaar na jaar. Dit jaar kwamen er 19.000 mensen naar Bredene, wat de groeiende aanhang van de PVDA lijkt te bevestigen. In een recente peiling is ze nu al de op twee na grootste partij in Wallonië en in Vlaanderen haalde ze in die peiling voor het eerst de kiesdrempel van vijf procent.

Het festival brengt een mix van debatten en concerten, met onder meer een optreden van Manu Chao en de komst van de dochter van de marxistische revolutionair Che Guevara. Het concert van Manu Chao moest door het stormweer wel verplaatst worden van vrijdag naar zaterdagavond.

Het politieke hoogtepunt was de toespraak zondag van PVDA-voorzitter Peter Mertens. Hij uitte kritiek op de "samenlevingskeuze die de rechtse regeringen maken". Eerder dan te spreken over boerkiniverboden, zouden beleidsmakers aandacht moeten hebben voor zaken als jeugdzorg, wachtlijsten, armoede en betaalbaar wonen, zei Mertens.

"Als er in dit land een noodtoestand wordt uitgeroepen, dat het dan een sociale noodtoestand is. Dat het een noodtoestand is voor jongeren die nergens terechtkunnen, voor mensen die op wachtlijsten kamperen, voor kinderen die met een lege brooddoos naar school trekken, voor gezinnen die een betaalbare woning zoeken en voor iedereen die van het kastje naar de muur wordt gestuurd."

Mertens hekelt de besparingspolitiek van de federale regering. "Mijnheer Michel, uw maatregelen werken averechts. Het land staat stil, het geld rolt niet en de speculatie groeit." De PVDA wil investering mogelijk maken door een miljonairstaks, die volgens de partij jaarlijks 8 miljard euro zou opbrengen. (Belga/JH)

ManiFiesta is een organisatie van het PVDA-weekblad Solidair en de PVDA-organisatie 'Geneeskunde voor het Volk'. De opkomst groeit er jaar na jaar. Dit jaar kwamen er 19.000 mensen naar Bredene, wat de groeiende aanhang van de PVDA lijkt te bevestigen. In een recente peiling is ze nu al de op twee na grootste partij in Wallonië en in Vlaanderen haalde ze in die peiling voor het eerst de kiesdrempel van vijf procent. Het festival brengt een mix van debatten en concerten, met onder meer een optreden van Manu Chao en de komst van de dochter van de marxistische revolutionair Che Guevara. Het concert van Manu Chao moest door het stormweer wel verplaatst worden van vrijdag naar zaterdagavond. Het politieke hoogtepunt was de toespraak zondag van PVDA-voorzitter Peter Mertens. Hij uitte kritiek op de "samenlevingskeuze die de rechtse regeringen maken". Eerder dan te spreken over boerkiniverboden, zouden beleidsmakers aandacht moeten hebben voor zaken als jeugdzorg, wachtlijsten, armoede en betaalbaar wonen, zei Mertens. "Als er in dit land een noodtoestand wordt uitgeroepen, dat het dan een sociale noodtoestand is. Dat het een noodtoestand is voor jongeren die nergens terechtkunnen, voor mensen die op wachtlijsten kamperen, voor kinderen die met een lege brooddoos naar school trekken, voor gezinnen die een betaalbare woning zoeken en voor iedereen die van het kastje naar de muur wordt gestuurd." Mertens hekelt de besparingspolitiek van de federale regering. "Mijnheer Michel, uw maatregelen werken averechts. Het land staat stil, het geld rolt niet en de speculatie groeit." De PVDA wil investering mogelijk maken door een miljonairstaks, die volgens de partij jaarlijks 8 miljard euro zou opbrengen. (Belga/JH)