Puigdemont wil na afhandeling Duitse procedure terugkeren naar België

07/04/18 om 12:47 - Bijgewerkt om 14:57

Bron: Belga

De gewezen Catalaanse minister-president is van plan om terug te keren naar België van zodra de gerechtelijke procedure in Duitsland is afgerond. Dat heeft hij vandaag verklaard tijdens een persconferentie in Berlijn.

Puigdemont wil na afhandeling Duitse procedure terugkeren naar België

Carles Puigdemont houdt een persconferentie in Berlijn. © AFP

De 55-jarige Puigdemont werd op 25 maart, op basis van een Europees aanhoudingsbevel van Spanje, opgepakt nadat hij met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken. Puigdemont was toen onderweg van Finland naar ons land, waar hij in ballingschap verblijft.

Gisteren werd hij vrijgelaten uit de gevangenis, maar hij moet wel in Duitsland blijven tot de gerechtelijke instanties in dat land zich ten gronde uitgesproken hebben over zijn mogelijke overlevering aan Spanje.

Zolang die gerechtelijke procedure aan de gang is, zal Puigdemont in Duitsland blijven, zo maakte hij vandaag duidelijk. Maar wanneer de uitspraak in zijn voordeel uitvalt, is hij van plan om terug te keren naar België. Puigdemont wil 'zijn activiteiten in ballingschap' in ons land hervatten.

De separatistische leider herhaalde voorts zijn oproep aan Madrid om een dialoog 'op basis van wederzijds respect' aan te gaan met Catalonië. Hij maakte daarbij duidelijk dat hij voorstander is van internationale bemiddeling. Het conflict moet met 'politieke middelen' worden opgelost, zei hij.

Spanje moet 'de democratie en de internationale verdragen respecteren', deelde Puigdemont verder nog mee. Hij eiste ook dat de Catalaanse leiders die gevangen worden gehouden 'in overeenstemming met VN-resoluties' worden vrijgelaten.

Catalanen schuiven opnieuw Jordi Sanchez naar voren als minister-president

Jordi Sanchez, voormalig voorman van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging Asamblea Nacional Catalana, wordt opnieuw voorgedragen als kandidaat voor het minister-presidentschap in Catalonië. Dat heeft Roger Torrent, de voorzitter van het regionale parlement, zaterdag meegedeeld.

'Na een overlegronde met alle parlementaire fracties, stel ik volksvertegenwoordiger Jordi Sanchez voor als kandidaat voor de investituur', schrijft Torrent op Twitter. 'Hij is degene die de meeste steun krijgt.'

Het is echter twijfelachtig of de voordracht van Sanchez resultaat zal opleveren. De politicus, die momenteel nog in de cel zit, was begin maart al eens voorgedragen door de Catalaanse parlementsleden. Zijn aanstelling mislukte toen omdat het Spaanse gerecht weigerde hem tijdelijk vrij te laten.

Onze partners