Psychiatrie zet patiënten op ‘zwarte lijsten’

De psychiatrie: het systeem voor gedwongen opnames moet anders. © BELGA

Psychiatrische patiënten die tijdens een opname weerbarstig zijn geweest of de rekening niet hebben betaald, zijn daarna in sommige gevallen niet meer welkom.

Dat schrijft De Morgen op gezag van verschillende mensen uit de sector. Straathoekwerkers in Gent en Brussel bevestigen dat ze sommige patiënten “aan de straatstenen niet meer verkocht krijgen”. En dat het vaak helemaal uit de hand moet lopen vooraleer ze gehoor krijgen. Niet zelden komt daar dan een internering bij kijken.

“Er moeten zwarte lijsten circuleren”, zegt Gregory Cremmery, coördinator van het Brussels Platform Armoede. “Niemand heeft die lijsten ooit gezien, maar het is heel duidelijk dat bepaalde patiënten telkens geweigerd worden.”

Zieke mensen

Roel De Cuyper, directeur van het psychiatrisch ziekenhuis Gent-Sleidinge, herkent de problematiek. Zijn ziekenhuis staat er net om bekend wél nog ‘lastige’ patiënten binnen te laten. “Enkele centra hanteren heel duidelijke exlusiecriteria. Patiënten mogen niet te agressief of weerbarstig zijn, de behandeling moet aanslaan… Op den duur moet je wel heel erg gezond zijn om in de psychiatrie te belanden. Terwijl het hier om erg zieke mensen gaat.”

Ook professor Geert Dom, hoofdgeneesheer bij de Broeders Alexianen in Boechout, erkent dat sommige patiënten geweigerd worden. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content