Op basis van de gedeeltelijke cijfers die de regering al vrijgaf, berekende de studiedienst van de PS (het Instituut Emile Vandervelde) dat Michel en co niet 1,6 miljard maar wel 6,1 miljard euro tekort komen om de begroting structureel weer in evenwicht te krijgen tegen 2019.

Creatief

Volgens de PS nam de regering vooreerst de 1,15 miljard euro die ze extra uitdeelt via de personenbelasting niet in rekening.

Bovendien lijkt het gat door de tegenvallende fiscale inkomsten 1,47 miljard euro groter dan gecommuniceerd en zijn sommige maatregelen wel erg 'creatief' begroot. Zo is er volgens de PS bijvoorbeeld geen enkel objectief argument om te veronderstellen dat de Kaaimantaks geen 120 miljoen maar 430 miljoen euro zal opbrengen. 'Er is immers geen sprake van een verstrenging.' Evenmin valt te verklaren waarom de dividenden van Belfius plots structureel 150 miljoen euro hoger zouden zijn, of waarom de verwachte intrestlasten plots veel lager uitvallen dan wat het monitoringcomité enkele weken eerder nog had voorspeld.

Ook bij verhoopte terugverdieneffecten plaatst de PS grote vraagtekens. De regering neemt enkel de positieve effecten in rekening, maar vergeet alles wat nadelig is, luidt het. En 500 miljoen euro dankzij een 'redesign' van de overheid? De PS gelooft er niet in.

'Niet eerlijk'

Alle regeringen - ook die van Elio Di Rupo destijds - rekenen op sommige begrotingsposten te optimistisch om de cijfers te doen kloppen, erkent men aan de Keizerslaan. Maar onder deze regering, met N-VA, MR, CD&V en Open VLD, neemt het volgens de PS 'gigantische proporties' aan.

Bovendien lijkt de regering ook naar eigen goeddunken te beslissen wat structureel dan wel conjunctureel is. 'De regering is simpelweg niet eerlijk', luidt het.

Voorzichtig

Het gat van 4,5 miljard euro is volgens de PS-experts bovendien nog voorzichtig becijferd. Zo namen ze de omstreden ingrepen slechts voor 50 procent in rekening en werd enkel gekeken naar de volledig federale inkomsten.

De PS noemt het tot slot ongezien dat het monitoringcomité van de regering de begrotingsingrepen van eind juli niet in rekening mocht nemen bij het opstellen van de nieuwe uitgangspunten. Uit het verslag van de groep topambtenaren die de begroting opvolgen blijkt immers dat hen expliciet gevraagd werd hier geen rekening mee te houden. 'Nochtans wijzen heel wat elementen erop dat die cijfers compleet fout zijn', besluiten de socialisten. (Belga/KVDA)

Op basis van de gedeeltelijke cijfers die de regering al vrijgaf, berekende de studiedienst van de PS (het Instituut Emile Vandervelde) dat Michel en co niet 1,6 miljard maar wel 6,1 miljard euro tekort komen om de begroting structureel weer in evenwicht te krijgen tegen 2019. Volgens de PS nam de regering vooreerst de 1,15 miljard euro die ze extra uitdeelt via de personenbelasting niet in rekening. Bovendien lijkt het gat door de tegenvallende fiscale inkomsten 1,47 miljard euro groter dan gecommuniceerd en zijn sommige maatregelen wel erg 'creatief' begroot. Zo is er volgens de PS bijvoorbeeld geen enkel objectief argument om te veronderstellen dat de Kaaimantaks geen 120 miljoen maar 430 miljoen euro zal opbrengen. 'Er is immers geen sprake van een verstrenging.' Evenmin valt te verklaren waarom de dividenden van Belfius plots structureel 150 miljoen euro hoger zouden zijn, of waarom de verwachte intrestlasten plots veel lager uitvallen dan wat het monitoringcomité enkele weken eerder nog had voorspeld. Ook bij verhoopte terugverdieneffecten plaatst de PS grote vraagtekens. De regering neemt enkel de positieve effecten in rekening, maar vergeet alles wat nadelig is, luidt het. En 500 miljoen euro dankzij een 'redesign' van de overheid? De PS gelooft er niet in. Alle regeringen - ook die van Elio Di Rupo destijds - rekenen op sommige begrotingsposten te optimistisch om de cijfers te doen kloppen, erkent men aan de Keizerslaan. Maar onder deze regering, met N-VA, MR, CD&V en Open VLD, neemt het volgens de PS 'gigantische proporties' aan. Bovendien lijkt de regering ook naar eigen goeddunken te beslissen wat structureel dan wel conjunctureel is. 'De regering is simpelweg niet eerlijk', luidt het. Het gat van 4,5 miljard euro is volgens de PS-experts bovendien nog voorzichtig becijferd. Zo namen ze de omstreden ingrepen slechts voor 50 procent in rekening en werd enkel gekeken naar de volledig federale inkomsten. De PS noemt het tot slot ongezien dat het monitoringcomité van de regering de begrotingsingrepen van eind juli niet in rekening mocht nemen bij het opstellen van de nieuwe uitgangspunten. Uit het verslag van de groep topambtenaren die de begroting opvolgen blijkt immers dat hen expliciet gevraagd werd hier geen rekening mee te houden. 'Nochtans wijzen heel wat elementen erop dat die cijfers compleet fout zijn', besluiten de socialisten. (Belga/KVDA)