In een nieuw onderzoek in opdracht van La Libre en RTL-TVi benadert de PS met 35,6% haar verkiezingsresultaat (37,6%) weer tot op 2 punten, terwijl de kloof in Brussel zelfs zo goed als helemaal verdwijnt.

In Wallonië blijft de PS met 35,6% ruim op kop. Een peiling in maart had de socialisten nog slechts 33,3% toegedicht, terwijl N-VA toen allerminst verliezen moest slikken. Heel wat waarnemers trokken toen de conclusie dat enkel de Vlaams-nationalisten garen sponnen bij de aanhoudende impasse, terwijl de Franstalige socialisten wel degelijk klappen kregen.

In de nieuwe peiling behoudt de PS voorts de ruime kloof met eerste achtervolger MR, die afklokt op 23,7% (24,3% in maart en 22,2% in juni). Het cdH van Joëlle Milquet kan nog 12,8% van de kiezers overtuigen (10,2% in maart en 14,6% in juni), Ecolo doet het net iets minder met 12,6% (14,1% in maart en 12,3% in juni). Onderaan bevestigt het extreemrechtse FN met 6%. De PersonenPartij strandt op 1,8%.

In Brussel blijft MR sterkhouder met 28,3%, maar klimt de PS toch weer dichterbij tot 26,1% (23,8% in maart en 26,6% in juni). Ecolo is derde met 12,4%, CDH volgt met 10,5%. Belangrijkste Vlaamse partijen zijn er N-VA (2,3%), Open VLD (2,3%) en Groen! (2%). CD&V haalt in Brussel nog 1,3%, SP.A (1,2%) en VB (1,1%) sluiten het rijtje.

Vlaanderen

N-VA blijft met 35,1% onbetwist marktleider in Vlaanderen, gevolgd door CD&V (16,2%). Maar voorts wijkt de Franstalige peiling toch wat af van die van De Standaard en de VRT. Open VLD blijft immers de derde partij met 14%, gevolgd door SP.A (13,6%) en VB (10,6%). Groen! scoort met 6,6% beduidend minder dan in de Vlaamse peiling (9,2%), LDD strandt opnieuw ver onder de kiesdrempel (1,4%).

Gevraagd naar wie in de komende maanden een belangrijke rol moet spelen, komt Di Rupo zowel in Wallonië als in Brussel als populairste uit de bus. Opvallend is dat hij ook in Vlaanderen enkel N-VA-voorzitter Bart De Wever moet laten voorgaan en zo op de tweede plaats terechtkomt. Omgekeerd strandt De Wever in Brussel pas op plaats 19 en in Wallonië zelfs op plaats 36. Voormalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) is met zijn tweede plaats de populairste Vlaming in Wallonië en Brussel.

Het populairste trio in Wallonië blijft daarmee Di Rupo, Verhofstadt en MR-vicepremier Didier Reynders. CDH-voorzitster Joëlle Milquet krijgt echter serieuze klappen en valt met drie plaatsen terug tot plaats zeven. Gelijkaardig verhaal in Brussel, maar daar valt Milquet zelfs vijf plaatsen terug tot plaats negen. FDF-voorzitter Olivier Maingain boekt er dan weer de grootste winst, door op te klimmen van plaats 15 tot plaats 6. Premier Yves Leterme tot slot wint in Wallonië en Brussel, maar verliest terrein in Vlaanderen.

De peiling van La Libre en RTL-TVi werd van 25 mei tot 3 juni afgenomen bij 2.000 personen. De foutenmarge bedraagt 2,19%. (Belga)

In een nieuw onderzoek in opdracht van La Libre en RTL-TVi benadert de PS met 35,6% haar verkiezingsresultaat (37,6%) weer tot op 2 punten, terwijl de kloof in Brussel zelfs zo goed als helemaal verdwijnt. In Wallonië blijft de PS met 35,6% ruim op kop. Een peiling in maart had de socialisten nog slechts 33,3% toegedicht, terwijl N-VA toen allerminst verliezen moest slikken. Heel wat waarnemers trokken toen de conclusie dat enkel de Vlaams-nationalisten garen sponnen bij de aanhoudende impasse, terwijl de Franstalige socialisten wel degelijk klappen kregen. In de nieuwe peiling behoudt de PS voorts de ruime kloof met eerste achtervolger MR, die afklokt op 23,7% (24,3% in maart en 22,2% in juni). Het cdH van Joëlle Milquet kan nog 12,8% van de kiezers overtuigen (10,2% in maart en 14,6% in juni), Ecolo doet het net iets minder met 12,6% (14,1% in maart en 12,3% in juni). Onderaan bevestigt het extreemrechtse FN met 6%. De PersonenPartij strandt op 1,8%. In Brussel blijft MR sterkhouder met 28,3%, maar klimt de PS toch weer dichterbij tot 26,1% (23,8% in maart en 26,6% in juni). Ecolo is derde met 12,4%, CDH volgt met 10,5%. Belangrijkste Vlaamse partijen zijn er N-VA (2,3%), Open VLD (2,3%) en Groen! (2%). CD&V haalt in Brussel nog 1,3%, SP.A (1,2%) en VB (1,1%) sluiten het rijtje. Vlaanderen N-VA blijft met 35,1% onbetwist marktleider in Vlaanderen, gevolgd door CD&V (16,2%). Maar voorts wijkt de Franstalige peiling toch wat af van die van De Standaard en de VRT. Open VLD blijft immers de derde partij met 14%, gevolgd door SP.A (13,6%) en VB (10,6%). Groen! scoort met 6,6% beduidend minder dan in de Vlaamse peiling (9,2%), LDD strandt opnieuw ver onder de kiesdrempel (1,4%). Gevraagd naar wie in de komende maanden een belangrijke rol moet spelen, komt Di Rupo zowel in Wallonië als in Brussel als populairste uit de bus. Opvallend is dat hij ook in Vlaanderen enkel N-VA-voorzitter Bart De Wever moet laten voorgaan en zo op de tweede plaats terechtkomt. Omgekeerd strandt De Wever in Brussel pas op plaats 19 en in Wallonië zelfs op plaats 36. Voormalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) is met zijn tweede plaats de populairste Vlaming in Wallonië en Brussel. Het populairste trio in Wallonië blijft daarmee Di Rupo, Verhofstadt en MR-vicepremier Didier Reynders. CDH-voorzitster Joëlle Milquet krijgt echter serieuze klappen en valt met drie plaatsen terug tot plaats zeven. Gelijkaardig verhaal in Brussel, maar daar valt Milquet zelfs vijf plaatsen terug tot plaats negen. FDF-voorzitter Olivier Maingain boekt er dan weer de grootste winst, door op te klimmen van plaats 15 tot plaats 6. Premier Yves Leterme tot slot wint in Wallonië en Brussel, maar verliest terrein in Vlaanderen. De peiling van La Libre en RTL-TVi werd van 25 mei tot 3 juni afgenomen bij 2.000 personen. De foutenmarge bedraagt 2,19%. (Belga)