Op 1 januari treedt de verstrengde wet op GAS-boetes in werking. De wet geeft aan gemeentebesturen de macht om voortaan GAS-boetes tot 350 euro op te leggen en ook GAS-boetes uit te delen aan kinderen van 14 jaar. Tot nu toe was de leeftijdsgrens 16 jaar.

De verstrengde wet op GAS-boetes is in het parlement goedgekeurd door alle partijen van de meerderheid en door de N-VA. Hoewel vertegenwoordigers van al die partijen (behalve N-VA) toen al zeiden dat het voor hen persoonlijk niet zo nodig was om de wet aan te passen, is zelden een wet met zoveel eensgezindheid, over de grenzen van de meerderheid heen, goedgekeurd. In de debatten voorafgaand aan de stemming werd kritiek van de oppositie weggelachen.

Verkiezingen

Opvallend is dat nu de nieuwe wet in werking treedt - en vijf maanden voor de verkiezingen - de PS afstand neemt van de verstrenging van de GAS-boetes. In Knack zei premier Elio Di Rupo dat hij het geen goed idee vindt dat kinderen worden gestraft met een GAS-boete. 'Een jongen die een stommiteit begaat, moet men niet noodzakelijk achtervolgen met een GAS-boete.' Volgens de eerste minister misbruiken sommige gemeenten de GAS-boetes.

Beschermende aanpak

Intussen heeft PS-vicepremier Laurette Onkelinx een brief uitgestuurd aan organisaties uit het middenveld om haar ongenoegen te uiten over de wet die haar eigen partij heeft goedgekeurd.

'Ik wil u graag laten weten dat de Brusselse PS zich verzet tegen de toepassing van GAS-boetes voor 14-jarigen,' schrijft Onkelinx. 'Ik ben zeer verheugd om u dit te laten weten, zowel als voorzitter van PS Brussel als ten persoonlijke titel. Ik denk dat de nieuwe wet ingaat tegen de beschermende aanpak van jongeren die ik altijd heb voorgestaan. Onze mandatarissen zullen dit standpunt verdedigen, overal waar dit mogelijk is.' (EE)

Op 1 januari treedt de verstrengde wet op GAS-boetes in werking. De wet geeft aan gemeentebesturen de macht om voortaan GAS-boetes tot 350 euro op te leggen en ook GAS-boetes uit te delen aan kinderen van 14 jaar. Tot nu toe was de leeftijdsgrens 16 jaar.De verstrengde wet op GAS-boetes is in het parlement goedgekeurd door alle partijen van de meerderheid en door de N-VA. Hoewel vertegenwoordigers van al die partijen (behalve N-VA) toen al zeiden dat het voor hen persoonlijk niet zo nodig was om de wet aan te passen, is zelden een wet met zoveel eensgezindheid, over de grenzen van de meerderheid heen, goedgekeurd. In de debatten voorafgaand aan de stemming werd kritiek van de oppositie weggelachen.VerkiezingenOpvallend is dat nu de nieuwe wet in werking treedt - en vijf maanden voor de verkiezingen - de PS afstand neemt van de verstrenging van de GAS-boetes. In Knack zei premier Elio Di Rupo dat hij het geen goed idee vindt dat kinderen worden gestraft met een GAS-boete. 'Een jongen die een stommiteit begaat, moet men niet noodzakelijk achtervolgen met een GAS-boete.' Volgens de eerste minister misbruiken sommige gemeenten de GAS-boetes. Beschermende aanpakIntussen heeft PS-vicepremier Laurette Onkelinx een brief uitgestuurd aan organisaties uit het middenveld om haar ongenoegen te uiten over de wet die haar eigen partij heeft goedgekeurd. 'Ik wil u graag laten weten dat de Brusselse PS zich verzet tegen de toepassing van GAS-boetes voor 14-jarigen,' schrijft Onkelinx. 'Ik ben zeer verheugd om u dit te laten weten, zowel als voorzitter van PS Brussel als ten persoonlijke titel. Ik denk dat de nieuwe wet ingaat tegen de beschermende aanpak van jongeren die ik altijd heb voorgestaan. Onze mandatarissen zullen dit standpunt verdedigen, overal waar dit mogelijk is.' (EE)