Voormalig PS-kopstuk Philippe Moureaux is van mening dat de Franstalige socialisten er geen belang bij hebben om toe te treden tot de federale regering, die 'in welke configuratie dan ook, onstabiel zal zijn'. Dat zegt Moureaux in La Libre en La Dernière Heure.

Moureaux geeft toe dat zo'n beslissing moeilijk zou liggen voor de mensen. 'Maar op partijvlak denk ik dat de PS er belang bij heeft niet in de federale regering te zitten', zegt Moureaux, die toevoegt dat het om een persoonlijke mening gaat.

De voormalige senator voorspelt federaal een coalitie van de rechtse krachten. De leiding van de MR is volgens hem tot alles bereid om aan de macht te zijn. 'Er zal geen twee jaar gewacht worden om een federale regering te vormen. Maar die zal zeer onstabiel zijn, welke formule het ook wordt. Dat geldt ook voor de traditionele tripartite, omdat het bombardement door de N-VA vanuit Vlaanderen dan verschrikkelijk zal zijn', zegt Moureaux, die zich uit het politieke leven teruggetrokken heeft.

PS federaal niet aan zet

Aangezien de informatieronde van Bart De Wever in alle discretie verloopt, is nog weinig geweten over de stand van zaken. Geweten is wel dat De Wever werkt aan een centrumrechtse regering van N-VA, CD&V, MR en CDH.

In Brussel en Wallonië is PS zelf aan zet. In Wallonië heeft het zich vastgeklonken aan CDH. In Brussel staat een coalitie met CDH, FDF, Open VLD, CD&V en SP.A in de steigers. (Belga/SD)

Moureaux geeft toe dat zo'n beslissing moeilijk zou liggen voor de mensen. 'Maar op partijvlak denk ik dat de PS er belang bij heeft niet in de federale regering te zitten', zegt Moureaux, die toevoegt dat het om een persoonlijke mening gaat. De voormalige senator voorspelt federaal een coalitie van de rechtse krachten. De leiding van de MR is volgens hem tot alles bereid om aan de macht te zijn. 'Er zal geen twee jaar gewacht worden om een federale regering te vormen. Maar die zal zeer onstabiel zijn, welke formule het ook wordt. Dat geldt ook voor de traditionele tripartite, omdat het bombardement door de N-VA vanuit Vlaanderen dan verschrikkelijk zal zijn', zegt Moureaux, die zich uit het politieke leven teruggetrokken heeft.Aangezien de informatieronde van Bart De Wever in alle discretie verloopt, is nog weinig geweten over de stand van zaken. Geweten is wel dat De Wever werkt aan een centrumrechtse regering van N-VA, CD&V, MR en CDH. In Brussel en Wallonië is PS zelf aan zet. In Wallonië heeft het zich vastgeklonken aan CDH. In Brussel staat een coalitie met CDH, FDF, Open VLD, CD&V en SP.A in de steigers. (Belga/SD)