Die regering heeft België met een openstaande rekening opgezadeld, zegt de PS in een persbericht.

De taxshift 'werd nooit gefinancierd' en kwam in de feiten neer op 'een reeks cadeaus aan bedrijven, zonder dat daarvoor tegenprestaties werden geëist'.

'Dit alles heeft voor een onderfinanciering van onze overheid gezorgd die de sociale zekerheid in gevaar heeft gebracht, met de meest kwetsbare sociale groepen als slachtoffers.'

De PS maakt van 'de correctie van deze historische fout' een voorwaarde om mee te stappen in een volgende regering, luidt het in een persbericht van voorzitter Paul Magnette.

Concreet eist Magnette een grondige doorlichting van de taxshift, 'nog voor de vorming van een nieuwe regering van start gaat'.

De partij eist ook dat de inkomsten van de overheid terug op niveau worden gebracht en dat het evenwicht in de sociale zekerheid weer hersteld wordt. 'Het is uitgesloten dat de werknemers, de gepensioneerden en de patiënten daartoe een bijdrage zouden leveren. We moeten dringend praten over een belasting op kapitaal en op de inkomsten van grote bedrijven.'

De N-VA betreurt 'de communicatie en de foutieve informatie' die de PS donderdag heeft verspreid over de taxshift. De partij reageert daarmee op de eis van de PS voor een grondige doorlichting van de taxshift voor de regeringsvorming van start gaat. De Franstalige socialisten leggen ook de schuld van het begrotingstekort bij het begrotingsbeleid van de regering-Michel.

'De verlaging van de lasten op arbeid heeft de laagste lonen gevoelig meer koopkracht bezorgd en bijgedragen aan een forse jobcreatie de voorbije jaren. Daarvoor is geen audit nodig', vindt N-VA. 'Tal van nationale en internationale organisaties, waaronder de NBB en de OESO, hebben de hervorming positief beoordeeld'.

Voorts is het budgettair tekort voor N-VA geen probleem van te weinig inkomsten, maar van een te lage werkzaamheidsgraad. 'We verwelkomen in dit kader de ambitieuze plannen van de regionale regeringen en rekenen op een ondersteunend federaal beleid', luidt het in een reactie op de uitlatingen van PS-voorzitter Paul Magnette.

De N-VA wil haar voorstellen 'verder bespreken aan de onderhandelingstafel zoals het hoort, binnen de missie van de koninklijk opdrachthouder. We zullen onze discrete en constructieve houding verderzetten. In de pers allerlei extra voorwaarden formuleren om aan tafel te gaan, bemoeilijkt opnieuw de federale onderhandelingen'.

Die regering heeft België met een openstaande rekening opgezadeld, zegt de PS in een persbericht. De taxshift 'werd nooit gefinancierd' en kwam in de feiten neer op 'een reeks cadeaus aan bedrijven, zonder dat daarvoor tegenprestaties werden geëist'. 'Dit alles heeft voor een onderfinanciering van onze overheid gezorgd die de sociale zekerheid in gevaar heeft gebracht, met de meest kwetsbare sociale groepen als slachtoffers.' De PS maakt van 'de correctie van deze historische fout' een voorwaarde om mee te stappen in een volgende regering, luidt het in een persbericht van voorzitter Paul Magnette. Concreet eist Magnette een grondige doorlichting van de taxshift, 'nog voor de vorming van een nieuwe regering van start gaat'. De partij eist ook dat de inkomsten van de overheid terug op niveau worden gebracht en dat het evenwicht in de sociale zekerheid weer hersteld wordt. 'Het is uitgesloten dat de werknemers, de gepensioneerden en de patiënten daartoe een bijdrage zouden leveren. We moeten dringend praten over een belasting op kapitaal en op de inkomsten van grote bedrijven.' De N-VA betreurt 'de communicatie en de foutieve informatie' die de PS donderdag heeft verspreid over de taxshift. De partij reageert daarmee op de eis van de PS voor een grondige doorlichting van de taxshift voor de regeringsvorming van start gaat. De Franstalige socialisten leggen ook de schuld van het begrotingstekort bij het begrotingsbeleid van de regering-Michel.'De verlaging van de lasten op arbeid heeft de laagste lonen gevoelig meer koopkracht bezorgd en bijgedragen aan een forse jobcreatie de voorbije jaren. Daarvoor is geen audit nodig', vindt N-VA. 'Tal van nationale en internationale organisaties, waaronder de NBB en de OESO, hebben de hervorming positief beoordeeld'. Voorts is het budgettair tekort voor N-VA geen probleem van te weinig inkomsten, maar van een te lage werkzaamheidsgraad. 'We verwelkomen in dit kader de ambitieuze plannen van de regionale regeringen en rekenen op een ondersteunend federaal beleid', luidt het in een reactie op de uitlatingen van PS-voorzitter Paul Magnette. De N-VA wil haar voorstellen 'verder bespreken aan de onderhandelingstafel zoals het hoort, binnen de missie van de koninklijk opdrachthouder. We zullen onze discrete en constructieve houding verderzetten. In de pers allerlei extra voorwaarden formuleren om aan tafel te gaan, bemoeilijkt opnieuw de federale onderhandelingen'.