PS: Ahmed Laaouej volgt Laurette Onkelinx op als Kamerfractieleider

21/09/17 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Bron: Belga

De 47-jarige Laaouej moet het komende anderhalf jaar, tot de parlementsverkiezingen, het gezicht worden van de Franstalige socialisten in de Kamer.

PS: Ahmed Laaouej volgt Laurette Onkelinx op als Kamerfractieleider

Ahmed Laaouej © Belga Image

PS-Kamerlid Ahmed Laaouej is door zijn partijvoorzitter Elio Di Rupo aangeduid als de nieuwe fractieleider van de Franstalige socialisten. Dat heeft Di Rupo bekendgemaakt op Twitter.

De 47-jarige Laaouej volgt Laurette Onkelinx op en moet het komende anderhalf jaar, tot de parlementsverkiezingen, het gezicht worden van de Franstalige socialisten in de Kamer. Zijn aanstelling lag in de lijn der verwachtingen.

Laaouej profileerde zich de afgelopen jaren als specialist op het vlak van begroting en fiscaliteit en verdiende zijn strepen als handige debater.

Als fractieleider zal Laaouej worden bijgestaan door Frédéric Daerden, die als ondervoorzitter werd aangeduid. Daerden is de zoon van wijlen minister van Pensioenen Michel Daerden. Hij specialiseerde zich op het vlak van sociale en budgettaire zaken en liet zich de voorbije jaren vooral opmerken in de pensioendebatten

Carrière

Laaouej wordt beschouwd als een 'proche' van Di Rupo. Met de PS-voorzitter heeft hij ook een gelijkaardige achtergrond gemeen: hun beide vaders emigreerden indertijd naar ons land om in de mijnen te komen werken. Laaouej is afkomstig van een Marokkaanse familie uit de Rif, die zich in Beyne-Heusay in het Luikse vestigde. Hij is de vijfde van zes kinderen en studeerde af als licentiaat in de rechten, met een specialisatie in economisch en fiscaal recht.

In 1993 ging Laaouej aan de slag bij het ministerie van Financiën en begon de toenadering tot de PS via de socialistische vakbond. In 2000 vervoegde hij het Institut Emile Vandervelde, de befaamde studiedienst van de partij, waar hij zich boog over fiscale dossiers en ambtenarenzaken. Vier jaar later schopte Laaouej het tot kabinetschef van Claude Eerdekens, de minister van Ambtenarenzaken en Sport in de Franse gemeenschap, om nadien terug te keren naar de studiedienst.

Al die jaren deed de PS op hem een beroep als 'sherpa' tijdens regeringsonderhandelingen. Dat was ook het geval tijdens de calvarietocht die leidde tot de zesde staatshervorming en de nieuwe Financieringswet.

Laaouej koos niet voor een carrière in Luik, maar in Brussel. In 2006 raakte hij verkozen in de gemeenteraad van Koekelberg en vier jaar later coöpteerde de PS hem als senator. In 2014 deed hij zijn intrede in de Kamer. Als voormalige inspecteur van de Bijzonder Belastingsinspectie (BBI) deed hij zich snel opmerken vanop de oppositiebanken, zowel in de plenaire vergadering als in de commissie Financiën en Begroting. In april vorig jaar werd Laaouej voorzitter van de bijzondere en onderzoekscommissie Panama Papers.

Onze partners