De Vlaamse regering besloot bij het begin van de legislatuur dat de provincies hun persoonsgebonden bevoegdheden - sport, ontspanning, cultuur en welzijn - verliezen. Het personeel en de infrastructuur zouden worden overgedragen aan de Vlaamse of lokale overheid, met de nodige garanties voor het personeel.

Eind juli werd de definitieve verdeling van de provinciale instellingen vastgelegd, raakte afgelopen weekend bekend. Hoewel de regering eerder besloot dat de provincies geen persoonsgebonden materies meer mogen uitoefenen, blijkt dat er tóch heel wat zaken achterblijven bij de provincies. Dat zeggen gedeputeerden Guido Decorte (West-Vlaanderen, CD&V) en Ludwig Vandenhove (Limburg, sp.a)

Decorte noemt het een 'rommeltje' en verwijst daarvoor naar het Olympiazwembad in Brugge. 'Men heeft de stad gevraagd om het over te nemen, maar die wou het niet. Vlaanderen ook niet. Het zwembad blijft dan maar bij ons, omdat niemand anders het wil, terwijl dat puur om sport gaat.'

'Be-Part, het Platform voor actuele kunst in Waregem, wordt dan weer overgenomen door Waregem én Kortrijk. Waar zit de logica?' vraagt de gedeputeerde zich af.

De provincie Limburg kampt met dezelfde ergernissen. 'De opdeling is à la tête du client gebeurd', vindt Vandenhove (sp.a). 'De Warande in Turnhout, bijvoorbeeld, blijft bij de provincie (provincie Antwerpen, nvdr), terwijl het Gallo-Romeins Museum naar de stad Tongeren gaat. Men moet consequent zijn.'

De provincies houden dus belangrijke bevoegdheden, maar zullen het moeilijk krijgen om goed personeel aan te trekken, klaagt Vandenhove aan. 'Er heerst immers grote ongerustheid, we kunnen onze mensen geen zekerheid geven', besluit hij. (BELGA/JVL)

De Vlaamse regering besloot bij het begin van de legislatuur dat de provincies hun persoonsgebonden bevoegdheden - sport, ontspanning, cultuur en welzijn - verliezen. Het personeel en de infrastructuur zouden worden overgedragen aan de Vlaamse of lokale overheid, met de nodige garanties voor het personeel. Eind juli werd de definitieve verdeling van de provinciale instellingen vastgelegd, raakte afgelopen weekend bekend. Hoewel de regering eerder besloot dat de provincies geen persoonsgebonden materies meer mogen uitoefenen, blijkt dat er tóch heel wat zaken achterblijven bij de provincies. Dat zeggen gedeputeerden Guido Decorte (West-Vlaanderen, CD&V) en Ludwig Vandenhove (Limburg, sp.a) Decorte noemt het een 'rommeltje' en verwijst daarvoor naar het Olympiazwembad in Brugge. 'Men heeft de stad gevraagd om het over te nemen, maar die wou het niet. Vlaanderen ook niet. Het zwembad blijft dan maar bij ons, omdat niemand anders het wil, terwijl dat puur om sport gaat.' 'Be-Part, het Platform voor actuele kunst in Waregem, wordt dan weer overgenomen door Waregem én Kortrijk. Waar zit de logica?' vraagt de gedeputeerde zich af. De provincie Limburg kampt met dezelfde ergernissen. 'De opdeling is à la tête du client gebeurd', vindt Vandenhove (sp.a). 'De Warande in Turnhout, bijvoorbeeld, blijft bij de provincie (provincie Antwerpen, nvdr), terwijl het Gallo-Romeins Museum naar de stad Tongeren gaat. Men moet consequent zijn.' De provincies houden dus belangrijke bevoegdheden, maar zullen het moeilijk krijgen om goed personeel aan te trekken, klaagt Vandenhove aan. 'Er heerst immers grote ongerustheid, we kunnen onze mensen geen zekerheid geven', besluit hij. (BELGA/JVL)