Het rampenplan werd op zaterdagmorgen 4 mei afgekondigd nadat rond 2 uur de goederentrein met chemische producten was ontspoord. Wegens de ernst van de situatie was na de gemeentelijke ook snel de provinciale fase van kracht. Beide fases worden nu officieel opgeheven. In Oost-Vlaanderen werd de provinciale fase van het rampenplan nog nooit eerder zo lang aangehouden.

Het gaat volgens de Oost-Vlaamse veiligheidsdirecteur Luc Bauwens ook om één van de langste ooit in ons land. Net als gouverneur Jan Briers op de provincieraad, zegt Bauwens dat het rampenplan, dat vorig jaar nog goedgekeurd werd, intern geëvalueerd zal worden. "We zullen onder meer de samenwerking met de verschillende overheden en experten beter structureren, zodat duidelijk is wie voor wat bevoegd is.

15 gezinnen naar huis

Een aantal van die diensten zijn bijvoorbeeld ook niet permanent bereikbaar. Die externe diensten moeten trouwens ook nauwer bij de opmaak betrokken worden", aldus Bauwens. Wellicht volgt er ook nog een externe evaluatie.

Woensdag zijn vijftien gezinnen die wonen binnen de perimeter van 250 meter van de plaats van de treinramp, naar huis teruggekeerd.

"Twee gezinnen hebben ervoor gekozen om zich pas morgen aan te melden aan de brandweerkazerne. De bewoners van de woning dichtst bij de plaats van het ongeval kunnen voorlopig nog niet terug naar huis. Op de site blijft nog een perimeter afgesloten rond de plaats waar grondwerken aan de gang zijn. De lokale politie, de spoorwegpolitie en Securail zullen hier patrouilleren. De spoorwegonderdoorgang blijft voorlopig afgesloten", zegt het coördinatiecomité. (Belga/TE)

Het rampenplan werd op zaterdagmorgen 4 mei afgekondigd nadat rond 2 uur de goederentrein met chemische producten was ontspoord. Wegens de ernst van de situatie was na de gemeentelijke ook snel de provinciale fase van kracht. Beide fases worden nu officieel opgeheven. In Oost-Vlaanderen werd de provinciale fase van het rampenplan nog nooit eerder zo lang aangehouden. Het gaat volgens de Oost-Vlaamse veiligheidsdirecteur Luc Bauwens ook om één van de langste ooit in ons land. Net als gouverneur Jan Briers op de provincieraad, zegt Bauwens dat het rampenplan, dat vorig jaar nog goedgekeurd werd, intern geëvalueerd zal worden. "We zullen onder meer de samenwerking met de verschillende overheden en experten beter structureren, zodat duidelijk is wie voor wat bevoegd is. 15 gezinnen naar huis Een aantal van die diensten zijn bijvoorbeeld ook niet permanent bereikbaar. Die externe diensten moeten trouwens ook nauwer bij de opmaak betrokken worden", aldus Bauwens. Wellicht volgt er ook nog een externe evaluatie. Woensdag zijn vijftien gezinnen die wonen binnen de perimeter van 250 meter van de plaats van de treinramp, naar huis teruggekeerd. "Twee gezinnen hebben ervoor gekozen om zich pas morgen aan te melden aan de brandweerkazerne. De bewoners van de woning dichtst bij de plaats van het ongeval kunnen voorlopig nog niet terug naar huis. Op de site blijft nog een perimeter afgesloten rond de plaats waar grondwerken aan de gang zijn. De lokale politie, de spoorwegpolitie en Securail zullen hier patrouilleren. De spoorwegonderdoorgang blijft voorlopig afgesloten", zegt het coördinatiecomité. (Belga/TE)