Na wekenlange protesten van de oppositie heeft de Thaise regeringsleider Yingluck Shinawatra maandagmorgen het parlement ontbonden. Dat bericht de televisie. Eerder had de leider van het protest, Suthep Thaugsuban, een beslissende, laatste oproep gedaan om de regering met massademonstraties te laten vallen.

Yingluck zegt dat ze beslist heeft het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven omdat "de regering niet wil dat Thailand of de Thaise bevolking meer verliezen lijdt, want Thailand heeft al veel geleden".

De beslissing is meegedeeld aan koning Bhumibol Adulyadej, die als staatshoofd het ontslag van de regering zal moeten goedkeuren. Daarna zal Yingluck een regering in lopende zaken leiden, tot de komende verkiezingen.

Volksregering

De beslissing van de Thaise premier heeft de protestmarsen in het land evenwel nog niet kunnen stoppen. Meer dan 100.000 betogers nemen nog altijd de straten in van de hoofdstad Bangkok, waar ze ook het verkeer blokkeren.

"Dit is niet genoeg", verklaarde Thaworn Senneamn, een woordvoerder van de protestbeweging. "Wij aanvaarden niet dat ze als overgangsregering aan de macht blijven." Protestleider Suthep Thaugsuban deelde mee dat zijn beweging de aanduiding van een nieuwe premier eist. Die zal dan een "volksraad" en een "volksregering" moeten aanstellen, om de periode tot de volgende verkiezingen te overbruggen.

Amnestiewet

Suthep en zijn aanhangers hebben grote marsen gepland in Bangkok. Daarnaast zullen er nog tientallen kleinere optochten plaatsvinden. Aanleiding van het protest is een intussen weer ingetrokken amnestiewet, die de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra zou toelaten om terug te keren naar Thailand.

Thaksin Shinawatra is de broer van huidig premier Yingluck. Hij leeft sinds 2008 in ballingschap om te ontsnappen aan een celstraf voor machtsmisbruik, maar wordt nog altijd beschouwd als de eigenlijke leider van Yinglucks partij. (Belga/EE)

Na wekenlange protesten van de oppositie heeft de Thaise regeringsleider Yingluck Shinawatra maandagmorgen het parlement ontbonden. Dat bericht de televisie. Eerder had de leider van het protest, Suthep Thaugsuban, een beslissende, laatste oproep gedaan om de regering met massademonstraties te laten vallen.Yingluck zegt dat ze beslist heeft het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven omdat "de regering niet wil dat Thailand of de Thaise bevolking meer verliezen lijdt, want Thailand heeft al veel geleden". De beslissing is meegedeeld aan koning Bhumibol Adulyadej, die als staatshoofd het ontslag van de regering zal moeten goedkeuren. Daarna zal Yingluck een regering in lopende zaken leiden, tot de komende verkiezingen. Volksregering De beslissing van de Thaise premier heeft de protestmarsen in het land evenwel nog niet kunnen stoppen. Meer dan 100.000 betogers nemen nog altijd de straten in van de hoofdstad Bangkok, waar ze ook het verkeer blokkeren. "Dit is niet genoeg", verklaarde Thaworn Senneamn, een woordvoerder van de protestbeweging. "Wij aanvaarden niet dat ze als overgangsregering aan de macht blijven." Protestleider Suthep Thaugsuban deelde mee dat zijn beweging de aanduiding van een nieuwe premier eist. Die zal dan een "volksraad" en een "volksregering" moeten aanstellen, om de periode tot de volgende verkiezingen te overbruggen.Amnestiewet Suthep en zijn aanhangers hebben grote marsen gepland in Bangkok. Daarnaast zullen er nog tientallen kleinere optochten plaatsvinden. Aanleiding van het protest is een intussen weer ingetrokken amnestiewet, die de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra zou toelaten om terug te keren naar Thailand. Thaksin Shinawatra is de broer van huidig premier Yingluck. Hij leeft sinds 2008 in ballingschap om te ontsnappen aan een celstraf voor machtsmisbruik, maar wordt nog altijd beschouwd als de eigenlijke leider van Yinglucks partij. (Belga/EE)