De Vlaamse professoren zijn niet te spreken over de uitspraak van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) dat iedereen wat harder moet werken, 'ook professoren'.

Smet had dat dinsdagochtend gezegd op Radio 1 in een reactie op het bericht in De Standaard dat er een tekort is aan professoren. Er is tijdens het huidige academiejaar een recordaantal studenten ingeschreven aan de universiteiten en hogescholen, maar de personeelsomkadering is niet gevolgd.

Minister Smet wees er in een reactie op dat het hoger onderwijs volgend jaar 20 miljoen euro extra krijgt en dat er op termijn, tussen 2012 en 2025, 225,9 miljoen extra wordt uitgetrokken voor het hoger onderwijs. 'Iedereen moet wat harder werken. Dat geldt ook
voor professoren', zo luidde het op de VRT-radio.

'Aantal studenten op 10 jaar met 45 procent omhoog'

In een reactie lieten de universiteiten dinsdag weten dat de uitspraak van de minister hen tegen de borst stoot en dat 'de grenzen van de productiviteit van wat een individuele professor als taak kan opnemen stilaan worden bereikt'.

De Vlaamse universiteiten waarschuwen voor besparingen op het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek.

In naam van de Vlaamse universiteiten wijst de Gentse rector en
tevens voorzitter van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Paul Van Cauwenberge er samen met de Antwerpse rector en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad Alain Verschoren op dat het aantal studenten aan de universiteiten de afgelopen tien jaar met 45 procent is gestegen.

Daarnaast is het aantal succesvol afgelegde doctoraten met 71 procent omhoog gegaan en het aantal publicaties in internationale toptijdschriften met 90 procent. Tegenover die cijfers staat een 'schamele' stijging van het aantal professoren met 10 procent, aldus Van Cauwenwerge en Verschoren.

De Vlaamse professoren zijn niet te spreken over de uitspraak van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) dat iedereen wat harder moet werken, 'ook professoren'.Smet had dat dinsdagochtend gezegd op Radio 1 in een reactie op het bericht in De Standaard dat er een tekort is aan professoren. Er is tijdens het huidige academiejaar een recordaantal studenten ingeschreven aan de universiteiten en hogescholen, maar de personeelsomkadering is niet gevolgd.Minister Smet wees er in een reactie op dat het hoger onderwijs volgend jaar 20 miljoen euro extra krijgt en dat er op termijn, tussen 2012 en 2025, 225,9 miljoen extra wordt uitgetrokken voor het hoger onderwijs. 'Iedereen moet wat harder werken. Dat geldt ook voor professoren', zo luidde het op de VRT-radio.'Aantal studenten op 10 jaar met 45 procent omhoog'In een reactie lieten de universiteiten dinsdag weten dat de uitspraak van de minister hen tegen de borst stoot en dat 'de grenzen van de productiviteit van wat een individuele professor als taak kan opnemen stilaan worden bereikt'.De Vlaamse universiteiten waarschuwen voor besparingen op het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. In naam van de Vlaamse universiteiten wijst de Gentse rector en tevens voorzitter van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Paul Van Cauwenberge er samen met de Antwerpse rector en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad Alain Verschoren op dat het aantal studenten aan de universiteiten de afgelopen tien jaar met 45 procent is gestegen.Daarnaast is het aantal succesvol afgelegde doctoraten met 71 procent omhoog gegaan en het aantal publicaties in internationale toptijdschriften met 90 procent. Tegenover die cijfers staat een 'schamele' stijging van het aantal professoren met 10 procent, aldus Van Cauwenwerge en Verschoren.