De Antwerpse procureur des Konings Herman Dams trekt zijn bekentenis in de zaak rond de dood van Jonathan Jacob in. De procureur heeft justitieminister Annemie Turtelboom en procureur-generaal Yves Liégeois laten weten dat hij zich 'vergist' heeft.
Dat melden De Tijd en De Morgen.

Vorige week dinsdag riep de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois de pers nog bijeen voor een opmerkelijke mededeling. Ruim drie jaar na de dood van de 26-jarige Jonathan Jacob in een politiecel in Mortsel had procureur Herman Dams toegegeven dat hij die bewuste dag wel was tussengekomen. Dat gegeven was nog niet aan het licht gekomen. Reden genoeg om het onderzoek te heropenen en de procureur zelf te laten verhoren.

Welingelichte bronnen bevestigen nu dat Dams alleen bekende dat hij in de uren voor de dood van Jonathan Jacob belde met Ingrid Pira, toenmalig burgemeester van Mortsel, waar de jongeman in een politiecel was beland. Hoewel Pira aan verschillende journalisten ontkende dat ze die fatale dag contact had met de procureur zelf, bleef Dams bij zijn bekentenis.

Dams zou echter een 'menselijke fout' hebben gemaakt en twee incidenten met elkaar hebben verward. Want kort na het voorval met Jonathan Jacob zouden er soortgelijke feiten hebben plaatsgevonden in Mortsel, waarbij Dams wel belde met Pira.

Procureur Dams heeft zijn bekentenis ingetrokken en dat meegedeeld aan Turtelboom en Liégeois. Die laatste heeft Dams al gevraagd om dat op papier te zetten. (Belga/KVDA)

De Antwerpse procureur des Konings Herman Dams trekt zijn bekentenis in de zaak rond de dood van Jonathan Jacob in. De procureur heeft justitieminister Annemie Turtelboom en procureur-generaal Yves Liégeois laten weten dat hij zich 'vergist' heeft. Dat melden De Tijd en De Morgen. Vorige week dinsdag riep de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois de pers nog bijeen voor een opmerkelijke mededeling. Ruim drie jaar na de dood van de 26-jarige Jonathan Jacob in een politiecel in Mortsel had procureur Herman Dams toegegeven dat hij die bewuste dag wel was tussengekomen. Dat gegeven was nog niet aan het licht gekomen. Reden genoeg om het onderzoek te heropenen en de procureur zelf te laten verhoren. Welingelichte bronnen bevestigen nu dat Dams alleen bekende dat hij in de uren voor de dood van Jonathan Jacob belde met Ingrid Pira, toenmalig burgemeester van Mortsel, waar de jongeman in een politiecel was beland. Hoewel Pira aan verschillende journalisten ontkende dat ze die fatale dag contact had met de procureur zelf, bleef Dams bij zijn bekentenis. Dams zou echter een 'menselijke fout' hebben gemaakt en twee incidenten met elkaar hebben verward. Want kort na het voorval met Jonathan Jacob zouden er soortgelijke feiten hebben plaatsgevonden in Mortsel, waarbij Dams wel belde met Pira. Procureur Dams heeft zijn bekentenis ingetrokken en dat meegedeeld aan Turtelboom en Liégeois. Die laatste heeft Dams al gevraagd om dat op papier te zetten. (Belga/KVDA)