Natuurlijk is er tegenwerking uit bepaalde hoeken in het dossier over de Bende van Nijvel. Dat heeft procureur-generaal Christian De Valkeneer woensdag gezegd in het Radio 1-programma De Ochtend. De Valkeneer kon of wilde geen namen noemen, maar gaf toe dat het moeilijk werken is in die sfeer. Hij herhaalde ook de stelling dat de onderzoekers van de cel Delta in 1986 mogelijk werden gemanipuleerd.

'Sinds enkele dagen is er een grote druk op het dossier van de Bende van Nijvel', aldus de De Valkeneer, die niet wilde spreken van pogingen tot manipulatie op dit moment, maar wel bevestigend antwoordde op de vraag of er tegenwerking is. 'Natuurlijk', zo luidde het.

De Valkeneer herhaalde ook zijn uitspraken uit 2014 dat bijna dertig jaar verkeerdelijk gedacht werd dat de in 1986 uit het kanaal van Ronquières opgeviste wapens en buit van de Bende van Nijvel in de nacht van 10 op 11 november 1985, na de laatste overval van de Bende op de Delhaize in Aalst, in dat kanaal gedumpt werden. Dat zou ten vroegste op 27 oktober 1986 gebeurd zijn, of maximaal 8 à 10 dagen voor de vondst op 6 november van dat jaar gebeurde.

'We hebben altijd gedacht dat dat een manipulatie was', aldus De Valkeneer. 'Niet een manipulatie van de onderzoekers van de cel Delta, maar misschien dat de onderzoekers werden gemanipuleerd. Door wie? Dat weten we niet.'

De procureur liet ook weten dat in juni versterking gevraagd werd bij de federale politie. 'Sinds september is de ploeg van drie politieambtenaren versterkt met twee Nederlandstalige onderzoekers'. En er is nog meer versterking op komst: 'Mensen van het Comité P, wat interessant is want zij hebben al eerder op het dossier gewerkt en ze zijn dus meteen operationeel.'

Voorts zal ook een misdaadanalist aan het dossier toegevoegd worden.

Natuurlijk is er tegenwerking uit bepaalde hoeken in het dossier over de Bende van Nijvel. Dat heeft procureur-generaal Christian De Valkeneer woensdag gezegd in het Radio 1-programma De Ochtend. De Valkeneer kon of wilde geen namen noemen, maar gaf toe dat het moeilijk werken is in die sfeer. Hij herhaalde ook de stelling dat de onderzoekers van de cel Delta in 1986 mogelijk werden gemanipuleerd. 'Sinds enkele dagen is er een grote druk op het dossier van de Bende van Nijvel', aldus de De Valkeneer, die niet wilde spreken van pogingen tot manipulatie op dit moment, maar wel bevestigend antwoordde op de vraag of er tegenwerking is. 'Natuurlijk', zo luidde het. De Valkeneer herhaalde ook zijn uitspraken uit 2014 dat bijna dertig jaar verkeerdelijk gedacht werd dat de in 1986 uit het kanaal van Ronquières opgeviste wapens en buit van de Bende van Nijvel in de nacht van 10 op 11 november 1985, na de laatste overval van de Bende op de Delhaize in Aalst, in dat kanaal gedumpt werden. Dat zou ten vroegste op 27 oktober 1986 gebeurd zijn, of maximaal 8 à 10 dagen voor de vondst op 6 november van dat jaar gebeurde. 'We hebben altijd gedacht dat dat een manipulatie was', aldus De Valkeneer. 'Niet een manipulatie van de onderzoekers van de cel Delta, maar misschien dat de onderzoekers werden gemanipuleerd. Door wie? Dat weten we niet.' De procureur liet ook weten dat in juni versterking gevraagd werd bij de federale politie. 'Sinds september is de ploeg van drie politieambtenaren versterkt met twee Nederlandstalige onderzoekers'. En er is nog meer versterking op komst: 'Mensen van het Comité P, wat interessant is want zij hebben al eerder op het dossier gewerkt en ze zijn dus meteen operationeel.' Voorts zal ook een misdaadanalist aan het dossier toegevoegd worden.