Procureur: ‘Autoloze zondagen zijn illegaal’

Het is voor de politie onmogelijk om mensen te bestraffen die zich niet houden aan rijverbod of speciale snelheidsbeperkingen op autoloze zondagen. Volgens de Brusselse procureur Bruno Bulthé zijn autoloze zondagen illegaal.

Op 22 september is de volgende autoloze zondag gepland, maar als het van procureur des Konings Bruno Bulthé afhangt, moet daar eerst toch nog eens een hartig woordje over gesproken worden. Bulthé heeft een brief geschreven aan de procureur van het Brusselse hof van beroep, waarin hij waarschuwt voor de “onregelmatigheden die de wettelijkheid van deze evenementen in gevaar kunnen brengen”. Dat berichten Le Soir en De Standaard.

Disproportioneel

Volgens Bulthé is het namelijk onmogelijk voor de wegpolitie om mensen te bestraffen die zich niet houden aan het opgelegde rijverbod of snelheidsbeperkingen tot 30 km/u. Bovendien zijn de opgelegde beperkingen niet wettelijk omdat ze “disproportioneel zijn in verhouding tot de motieven”, namelijk alternatieve vervoersmiddelen promoten.

Geen wettelijke basisAgenten zouden om deze redenen geen wettelijke basis hebben om op te treden, luidt het. Een agent kan dus wel een bestuurder tegenhouden, maar kan hem niet verhinderen om daarna weer verder te rijden.

Onveilige toestand

Volgens Bulthé kan een gemeente ook geen preventiemaatregelen nemen om de veiligheid en de rust te bewaren, als ze zelf de organisator van een evenement is. Met andere woorden, de gemeente zorgt zélf voor de onveilige toestand waar ze nadien maatregelen tegen moet nemen.

De opmerkingen worden weggeveegd door Marc Cools, schepen in Ukkel en voorzitter van de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Gewest. Enkel de Raad van State kan een administratieve akte annuleren. Hij ziet in de opmerkingen een veroordeling op basis van politiek opportunisme.

Niets kan de gemeenten verbieden om deel te nemen aan een dag die bedoeld is om alternatief vervoer te promoten, luidt het. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content