Proces Scientology: procureur vraagt ontbinding van Belgische afdeling

De Scientology-kerk in Mechelen © BELGA

Federaal procureur Christophe Caliman heeft voor de correctionele rechtbank in Brussel de ontbinding gevraagd van de Belgische afdeling van vzw Scientology.

Caliman vroeg ook een maximale boete voor de organisatie. De aanklager vorderde daarnaast celstraffen tussen zes en twintig maanden, telkens met uitstel, voor leden en voormalige leden van de kerk. De procureur vroeg dinsdag om de vervolging van het Europese kantoor van de kerk onontvankelijk te verklaren.

In het proces, dat al enkele weken aan de gang is, moeten de Scientology-afdelingen van België en Europa zich verantwoorden voor onwettige uitoefening van de geneeskunde, het niet respecteren van de wetgeving op de bescherming van het privéleven en oplichting. Ook elf medewerkers staan terecht, waaronder twee leden die valse werkaanbiedingen publiceerden in 2007 en 2008.

‘Te traag’

De advocaten van de verdediging klaagden eerder deze week nog over procureur Caliman. Volgens hen was zijn betoog moeilijk verstaanbaar en is het niet duidelijk wat precies de verwijten zijn ten opzichte van hun cliënten. Caliman werd hierop tot de orde geroepen door voorzitter Yves Régimont. Hij gaf aan dat zijn betoog te traag was en niet aangepast voor een mondeling requisitoir. De rechtbankvoorzitter herinnerde federaal procureur Caliman er meermaals aan dat hij zijn requisitoir eenvoudiger moet houden en zijn betoog versnellen.

Aan het einde van de dag, had de procureur zijn spreektijd van een dag niet gerespecteerd. Hij had slechts een paar aanklachten behandeld. Ook een van de belangrijke vragen, rond de redelijke termijn, was niet behandeld, noch de criminele organisatie, één van de hoofdaanklachten. De verdediging toonde zich “verontwaardigd” over een dergelijk “gebrek aan professionalisme” vanwege het federaal parket.

Onder vuur

Wereldwijd ligt Scientology onder vuur. Zo heeft Rusland eerder deze week alle activiteiten van de kerk in Moskou verboden omdat de organisatie geregistreerd staat als handelsmerk. Dat was volgens de rechter voldoende bewijs dat het “geen echte religie” is. De organisatie moet nu binnen de zes maanden een commissie opstellen die de verplichte sluiting en ontbinding van de kerk moet regelen.

In België begon na achttien jaar in oktober het proces tegen de organisatie naar aanleiding van een gerechtelijk onderzoek in 1997 na klachten van ex-leden van Scientology. Het onderzoek sloot in 2007 maar kreeg nooit een proces. Dat komt doordat op vraag van de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling, Actiris, een nieuwe zaak werd geopend. De uitspraak volgt op 27 november, en is mogelijk de eerste keer dat Scientology zal veroordeeld worden als criminele organisatie. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content