Proces Scientology: “De kerk verdiende 5000 euro per week”

De kerk van Scientology in Los Angeles © REUTERS

In Brussel start vandaag, na achttien jaar onderzoek, het proces tegen Scientology. De geloofsgroep wordt onder meer beschuldigd van afpersing, misbruik en omkoping. Uit ondervragingen eerder op de dag blijkt dat de kerk 5000 euro per week verdiende.

De verkoop van materialen zoals boeken en video’s leverde zo’n tweeduizend euro op, terwijl trainingen en cursussen drieduizend euro in het laatje brachten. “Ik moest dat tweede deel doorstorten aan onze ‘moederkerk’ in Los Angeles, drie procent ervan ging naar de Europese vestiging in Kopenhagen, Denemarken”, zegt de voormalige penningmeester van Scientology die de kerk verliet in 2005. “Een deel daarvan werd opzij gezet en ongeveer dertig procent werd gebruikt voor het betalen van het personeel”, klinkt het. Verder moest ze geen contract ondertekenen maar een verklaring van lidmaatschap ondersteunen en had ze naast haar full-time job bij de kerk ook nog bijbaantjes om zichzelf te kunnen onderhouden.

De voormalige penningmeester wordt vervolgd als lid van een misdadige bende en deelname aan een criminele organisatie. “Ik heb niet de bedoeling gehad wie dan ook te bedriegen. Ik was erg toegewijd en zette mij zo goed mogelijk in.” De vrouw leerde Scientology kennen via haar schoonzus, bij wie ze op achttienjarige leeftijd aan de slag ging als au pair. Het was zij die haar eerste vorming betaalde. Aan de vier à vijf basisvormingen die daarop volgden, besteedde ze zelf ongeveer 250 euro. Eenmaal lid van de organisatie waren die gratis. In 2005 verliet zowel zij als haar man Scientology, maar ze deed nog onverklaarde stortingen in 2008. De vrouw zegt dat ze intussen geen enkel contact meer heeft met de organisatie, maar wel met enkele collega’s. “Ik was ziek geworden na een burn-out. Ik was heel moe. Het was tijd dat ik tijd vrijmaakte voor mijn familie”, legde de vrouw maandag uit. Toch heeft ze geen kritiek op Scientology. “De mensen rondom mij hebben me heel goed geholpen met mijn problemen. Ze zijn er om te helpen”, benadrukte de voormalige penningmeester maandag.

Reinigingsritueel

De voormalige voorzitter van de kerk getuigde dan weer van peperdure reinigingsrituelen. Wie zo’n programma wil ondergaan, moet daarvoor een bedrag tussen 1.000 en 2.000 euro neertellen. De tiendaagse kuur maakt deel uit van het spiritueel parcours van de beweging “We hebben wat wij noemen de ‘brug naar de volledige vrijheid’. Dat is een weg die wij bewandelen om beter te worden”, aldus de beschuldigde, die voorzitter was in 2000 en 2001. “Het programma bestaat uit saunabeurten, heel veel slaap, hardlopen, gezonde voeding en voedingssupplementen”, voegde die daar aan toe. De rechter vroeg daarop naar de nefaste fysieke gevolgen die sommigen ondervonden na het eten van de voedingssuplementen. “Ik kan enkel uit eigen ervaring spreken, maar ik ben als tiener verdoofd voor tandheelkundige ingrepen en tijdens die kuren voelde ik de producten die gebruikt werden voor de anesthesie mijn lichaam verlaten.”

Het onderzoek naar de geloofsgroep waar ook de acteur Tom Cruise aanhanger van is begon al in 1997. Toen dienden enkele ex-leden een klacht in tegen Scientology wegens misbruik en oplichting. Het onderzoek sloot in 2007 maar kreeg nooit een proces. Dat komt doordat op vraag van de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling, Actiris, een nieuwe zaak werd geopend. Zij verdenken de geloofsgroep ervan onwettige vacatures te hebben gepubliceerd. De medewerkers zouden onder meer niet betaald worden. De resultaten van de twee onderzoeken komen nu samen in een groot proces dat vandaag start in Brussel.

Bont gezelschap

Op de beklaagdenbank zitten twaalf kopstukken, maar ook de Belgische en Europese afdelingen van Scientology zijn aanwezig. Het federaal parket in Brussel beschuldigt de beklaagden onder meer van illegale geneeskunde, afpersing en omkoping. Zij ontkennen voorlopig alle beschuldigingen.

Criminele organisatie

Het proces zal enkele weken duren. De uitspraak wordt verwacht op 27 november. Eerder werd al kritiek geuit op de oprichter van Scientology, de Amerikaan Ron Hubbard, vanwege de vrijstelling van belastingen. Scientology kwam in 1991 in het oog van de storm terecht toen Time een artikel over de religie publiceerde. De kerk eiste een schadevergoeding van 416 miljoen dollar. Vijf jaar later verwierp de rechtbank de schadeclaim maar het kostte Time 3,7 miljoen dolllar aan advocaten.

Dat was niet de enige keer dat Scientology zich keerde tegen de vrijheid van meningsuiting en journalisten. In 1995 spande Scientology een rechtszaak aan tegen de Nederlandse publiciste Karin Spaink omdat ze auteursrechtelijke teksten op haar website zou hebben gepubliceerd. Hoewel Spaink door verschillende rechtbanken werd vrijgesproken, tekende Scientology telkens weer beroep aan. In 2005 trok de kerk het beroep in, enkele dagen voor de uitspraak van de Hoge Raad der Nederlanden. Toch werd de organisatie nog nooit veroordeeld als criminele organisatie. België zorgt dus mogelijk voor een primeur.

Wereldwijd zijn er ongeveer 30.000 leden. In België zou het ledenaantal zich beperken tot maximaal 500. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content