Het proces is maandag uitgesteld omdat verdachte Salah Abdeslam pas vorige week een advocaat heeft geraadpleegd, meester Sven Mary. Het federaal parket en de advocaten van de burgerlijke partijen verzetten zich niet tegen dat uitstel. De rechtbank zal zitting houden op maandag 5 februari, dinsdag 6 februari, donderdag 8 februari en vrijdag 9 februari, in de voor- en namiddag.

Meester Sven Mary krijgt nu anderhalve maand de tijd om het dossier, dat uit twaalf kartons bestaat, in te studeren. Een vijftal van die kartons bestaat wel grotendeels uit foto's. De advocaat zal ook nog moeten antwoorden op de conclusies die de burgerlijke partijen hebben opgesteld.

Die burgerlijke partijen zijn onder meer de Belgische staat, die verdedigd wordt door meester Bernard Renson, en twee leden van de speciale interventie-eenheden van de federale politie, vertegenwoordigd door het hoofd van de speciale eenheden, commissaris Roland Pacolet. Hun advocaat is meester Tom Bauwens.

Ook de ploeg Franse en Belgische speurders die de huiszoeking uitvoerden die tot de schietpartij leidde, hebben zich burgerlijke partij gesteld. Vijf van hen worden verdedigd door meester Maryse Alié, de zesde door meesters Mohamed Oukili en Laeila Toomi.

Meester Mary vroeg aan de rechtbank niet alleen een uitstel om het dossier voor te bereiden maar ook de nodige faciliteiten om zijn cliënt in de aanloop van het proces te bezoeken, en om hem tijdens de duur van het proces, tijdens de middagpauze en na de zitting, te kunnen spreken.

Het federaal parket beloofde dat daarvoor zou gezorgd worden. 'Salah Abdeslam heeft, net zoals elke andere verdachte recht op een advocaat en die heeft het recht om het dossier voor te bereiden', zei meester Maryse Alié na afloop van de zitting. 'Wij hebben ons dus niet verzet tegen dit uitstel. Ik hoop Abdeslam op elke zitting zal aanwezig zijn en dat hij ook de nodige uitleg zal verschaffen en op alle vragen zal antwoorden.'

Meester Sven Mary legde na de zitting geen verklaringen af. Ook de advocaten van de tweede verdachte Sofien Ayari, meesters Isa Gültaslar en Laura Séverin, legden geen verklaringen af.

De voorzitter van de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg, Luc Hennart, heeft maandagvoormiddag bevestigd dat het proces over de schietpartij in de Driesstraat uitgesteld is naar 5 februari. "De rechtbank zal zitting houden op maandag 5 februari, dinsdag 6 februari, donderdag 8 februari en vrijdag 9 februari, in de voor- en namiddag", zegt Luc Hennart.

'Op de laatste zitting zal de rechtbank een datum vastleggen waarop het vonnis zal uitgesproken worden. De wet voorziet een termijn van één maand.'

Het proces is maandag uitgesteld omdat verdachte Salah Abdeslam pas vorige week een advocaat heeft geraadpleegd, meester Sven Mary. Het federaal parket en de advocaten van de burgerlijke partijen verzetten zich niet tegen dat uitstel. De rechtbank zal zitting houden op maandag 5 februari, dinsdag 6 februari, donderdag 8 februari en vrijdag 9 februari, in de voor- en namiddag.Meester Sven Mary krijgt nu anderhalve maand de tijd om het dossier, dat uit twaalf kartons bestaat, in te studeren. Een vijftal van die kartons bestaat wel grotendeels uit foto's. De advocaat zal ook nog moeten antwoorden op de conclusies die de burgerlijke partijen hebben opgesteld. Die burgerlijke partijen zijn onder meer de Belgische staat, die verdedigd wordt door meester Bernard Renson, en twee leden van de speciale interventie-eenheden van de federale politie, vertegenwoordigd door het hoofd van de speciale eenheden, commissaris Roland Pacolet. Hun advocaat is meester Tom Bauwens. Ook de ploeg Franse en Belgische speurders die de huiszoeking uitvoerden die tot de schietpartij leidde, hebben zich burgerlijke partij gesteld. Vijf van hen worden verdedigd door meester Maryse Alié, de zesde door meesters Mohamed Oukili en Laeila Toomi. Meester Mary vroeg aan de rechtbank niet alleen een uitstel om het dossier voor te bereiden maar ook de nodige faciliteiten om zijn cliënt in de aanloop van het proces te bezoeken, en om hem tijdens de duur van het proces, tijdens de middagpauze en na de zitting, te kunnen spreken. Het federaal parket beloofde dat daarvoor zou gezorgd worden. 'Salah Abdeslam heeft, net zoals elke andere verdachte recht op een advocaat en die heeft het recht om het dossier voor te bereiden', zei meester Maryse Alié na afloop van de zitting. 'Wij hebben ons dus niet verzet tegen dit uitstel. Ik hoop Abdeslam op elke zitting zal aanwezig zijn en dat hij ook de nodige uitleg zal verschaffen en op alle vragen zal antwoorden.' Meester Sven Mary legde na de zitting geen verklaringen af. Ook de advocaten van de tweede verdachte Sofien Ayari, meesters Isa Gültaslar en Laura Séverin, legden geen verklaringen af. De voorzitter van de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg, Luc Hennart, heeft maandagvoormiddag bevestigd dat het proces over de schietpartij in de Driesstraat uitgesteld is naar 5 februari. "De rechtbank zal zitting houden op maandag 5 februari, dinsdag 6 februari, donderdag 8 februari en vrijdag 9 februari, in de voor- en namiddag", zegt Luc Hennart. 'Op de laatste zitting zal de rechtbank een datum vastleggen waarop het vonnis zal uitgesproken worden. De wet voorziet een termijn van één maand.'