In Bergen is maandag het proces in beroep tegen veertien beklaagden in het dossier van de gasramp in Gellingen van start gegaan.

Van de veertien beklaagden werden er in eerste aanleg elf vrijgesproken, waaronder Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk, en het bedrijf Husqvarna (het vroegere Diamant Boart), de eigenaar van het terrein waar de gasexplosie plaatshad op 30 juli 2004. Er vielen 24 doden en 132 gewonden.

Enkel de architect, de onderneming Tramo en haar werfleider werden in eerste aanleg schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag. Er werd hen een gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid verweten.

Het proces in beroep heeft plaats in één van de zalen van de Expo in Bergen. De uitspraak wordt pas eind mei van volgend jaar verwacht.

Nieuw rapport bezwarend voor Fluxys

In La Libre Belgique lekte maandag een expertenrapport uit waaruit moet blijken dat Fluxys evenzeer verantwoordelijk is voor de ramp. Fluxys wordt onder meer een gebrek aan preventief risicobeheer verweten.

Zo had Fluxys volgens het rapport van de maatschappij CEQMAS de controle en het toezicht moeten versterken voor de werken van start gingen. Het rapport van 83 pagina's dateert van 24 augustus.

In Bergen is maandag het proces in beroep tegen veertien beklaagden in het dossier van de gasramp in Gellingen van start gegaan.Van de veertien beklaagden werden er in eerste aanleg elf vrijgesproken, waaronder Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk, en het bedrijf Husqvarna (het vroegere Diamant Boart), de eigenaar van het terrein waar de gasexplosie plaatshad op 30 juli 2004. Er vielen 24 doden en 132 gewonden.Enkel de architect, de onderneming Tramo en haar werfleider werden in eerste aanleg schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag. Er werd hen een gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid verweten. Het proces in beroep heeft plaats in één van de zalen van de Expo in Bergen. De uitspraak wordt pas eind mei van volgend jaar verwacht.Nieuw rapport bezwarend voor FluxysIn La Libre Belgique lekte maandag een expertenrapport uit waaruit moet blijken dat Fluxys evenzeer verantwoordelijk is voor de ramp. Fluxys wordt onder meer een gebrek aan preventief risicobeheer verweten.Zo had Fluxys volgens het rapport van de maatschappij CEQMAS de controle en het toezicht moeten versterken voor de werken van start gingen. Het rapport van 83 pagina's dateert van 24 augustus.