Proces De Gelder wordt lang en zwaar

© Reuters

Precies 4 jaar geleden sloeg Kim De Gelder toe in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. 29 advocaten, 180 slachtoffers, 170 getuigen en 12 juryleden wachten hem op 19 februari op in het Gentse assisenhof.

“Ik heb een vraag, kan u mij helpen?”
19 januari 2009. Kim De Gelder start met de voorbereiding van drie aanslagen op kinderdagverblijven Zonneschijn, Fabeltjesland en Peuterland. Hij bestudeert de routes die hij met zijn speciaal aangeschafte, zwarte mountainbike gaat afleggen. Hij oefent ook op zijn appartement ‘om zo dodelijk mogelijk te zijn’.

23 januari 2009 breekt de ‘grote dag’ aan. Naar eigen zeggen staat de Gelder om 5 uur op, kleurt hij zijn haar en nuttigt hij een “energierijke” maaltijd. Wapens, reservekledij, spullen om zich te vermommen en pleisters voor verwondingen gaan in de rugzak en rond 09.00 uur vertrekt hij. Voor de deur van kinderdagverblijf Zonneschijn keert De Gelder terug, omdat er te veel werkmannen aanwezig zijn. Tien minuten later belt “controleur Marcus” aan in Fabeltjesland en zegt hij: “Ik heb een vraag, kan u mij helpen? ”

Het klinkt onschuldig, maar dat is het allesbehalve. De Gelder slaat na zijn smoesje met een mes op het hoofd van kinderverzorgster Hilde de Bondt. Daarna doodt hij 2 baby’s, een 54-jarige vrouw en verwondt hij tien andere kinderen.

Lezen over seriemoordenaars
Wat ging er in de (toen) 20-jarige moordenaar zijn hoofd om? Al van jongs af aan las De Gelder over seriemoordenaars en bestudeerde hij hun werkwijze. Hij bekende, na negen uur ondervraging, ook de moord die hij op de 72-jarige Elza Van Raemdonck pleegde. Volgens vertrouwelijke dossiers wou de seriemoordenaar zoveel mogelijk andere mensen vermoorden, zelfs zijn ouders. Hij hield er een scorebord over bij.

Geen dagelijkse kost voor Gents assisenhof
Op 11 januari verschijnt De Gelder voor het eerst weer in het openbaar, op de preliminaire zitting van het Gentse assisenhof. De Gelder oogt verward en volgens zijn advocaat Jaak Haentjes gaat de Gelder er mentaal op achteruit.

29 advocaten en 180 slachtoffers hebben zich al aangemeld voor het proces. Daarbovenop zijn 170 getuigen opgeroepen. Dat is geen dagelijkse kost voor het Gentse assisenhof. Wegens de lange duur van het proces wordt ook verwacht dat vele kandidaat-juryleden zich niet zullen aanmelden. Net daarom werden er 180 mensen opgeroepen in de plaats van 90 en zullen er zes plaatsvervangende juryleden uitgeloot worden in plaats van twee. Op 19 februari wordt de volksjury samengesteld en vanaf 22 februari zal De Gelder zich voor die jury moeten verantwoorden.

Voor velen wordt het 4 weken lang ongeduldig wachten op het verdict van 22 maart. Piet Buysse, burgemeester van Dendermonde, zei op het VTM-journaal dat pas wanneer het juridische gedeelte afgerond is, het definitieve verwerkingsproces kan beginnen. “Mensen zullen antwoorden krijgen op waaromvragen.” Advocaat Jaak Haentjes is voorzichtiger: “Ik weet dat de slachtoffers veel vragen hebben maar ik betwijfel of ze antwoorden zullen krijgen”. (BELGA/CV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content