De aanwezigheid van De Gelders ouders zorgde voor heel wat opschudding in de rechtzaal, waar verder enkel burgerlijke partijen mogen plaats nemen. Na vele kritieken besliste voorzitter Koen Defoort dan ook om de ouders niet meer toe te laten in de assisenzaal tot aan hun getuigenis op 13 maart.

"Een kaakslag dat zijn ouders aanwezig zijn"

De vader van één van de vermoorde kinderen reageert tevreden op de beslissing van de voorzitter. "Het feit dat de ouders niet aanwezig zijn, kan maar positief zijn", zei vader Rafaël Garcia Arbesu maandagavond aan vtm na afloop van het verhoor van de beschuldigde.

"Ik vind het echt een kaakslag dat de ouders van Kim De Gelder in de assisenzaal aanwezig zijn. Ik zou me schamen", had de man vrijdagavond geroepen, nadat de voorzitter had gevraagd of er bezwaren waren tegen de aanwezigheid van de ouders. De man werd toen terechtgewezen door Defoort, maar de voorzitter gaf nu toe aan de vraag van een dertigtal burgerlijke partijen om de ouders van De Gelder niet toe te laten.

De ouders van Kim De Gelder kunnen zich wel nog burgerlijke partij stellen tegen hun eigen zoon, zodat ze dezelfde rechten als de 87 andere burgerlijke partijen hebben.

Gissen naar het motief

Na afloop van de zitting reageerden verschillende advocaten nog op het verloop van de zittingsdag. Vooral de onduidelijkheid over het motief van De Gelder zorgde voor heel wat opschudding.

Advocaat Filip Van Hende reageerde pittig op het stilzwijgen van De Gelder over zijn motief. Hij meende dat De Gelder al genoeg de kans had gekregen om zijn motief prijs te geven, en meent dat een uitgebreide verklaring over zijn motief er waarschijnlijk niet zal aankomen. "We hopen dat het er nog zal uitkomen, maar ik denk het niet. Misschien is er wel helemaal geen motief." Voor Van Hende bevatten De Gelders verklaringen weinig nieuws. "Alles wat hij zegt, heb ik al gehoord. En ook tijdens zijn voorhechtenis probeerde hij steeds de debatten te leiden."

"Gruwelijke dag voor slachtoffers en nabestaanden"

De assisenpleiter zei wel dat het de verdienste was van de voorzitter van het assisenhof, Koen Defoort, dat De Gelder uitvoerig zijn relaas deed. "De voorzitter heeft De Gelder goed aangepakt. Want zoals we konden merken tijdens zijn verhoor heeft hij een zeer kort lontje."

"Het is een zeer koude en gruwelijke dag voor de slachtoffers en hun nabestaanden", zei advocaat Michael Verstraeten dan weer. "Het is moeilijk om zijn verhoor te evalueren. Ik heb er geen oordeel over. Ik verwacht wel dat hij nog meer uitleg zal geven in de loop van het proces." (Belga/EA)

De aanwezigheid van De Gelders ouders zorgde voor heel wat opschudding in de rechtzaal, waar verder enkel burgerlijke partijen mogen plaats nemen. Na vele kritieken besliste voorzitter Koen Defoort dan ook om de ouders niet meer toe te laten in de assisenzaal tot aan hun getuigenis op 13 maart. "Een kaakslag dat zijn ouders aanwezig zijn" De vader van één van de vermoorde kinderen reageert tevreden op de beslissing van de voorzitter. "Het feit dat de ouders niet aanwezig zijn, kan maar positief zijn", zei vader Rafaël Garcia Arbesu maandagavond aan vtm na afloop van het verhoor van de beschuldigde. "Ik vind het echt een kaakslag dat de ouders van Kim De Gelder in de assisenzaal aanwezig zijn. Ik zou me schamen", had de man vrijdagavond geroepen, nadat de voorzitter had gevraagd of er bezwaren waren tegen de aanwezigheid van de ouders. De man werd toen terechtgewezen door Defoort, maar de voorzitter gaf nu toe aan de vraag van een dertigtal burgerlijke partijen om de ouders van De Gelder niet toe te laten. De ouders van Kim De Gelder kunnen zich wel nog burgerlijke partij stellen tegen hun eigen zoon, zodat ze dezelfde rechten als de 87 andere burgerlijke partijen hebben. Gissen naar het motief Na afloop van de zitting reageerden verschillende advocaten nog op het verloop van de zittingsdag. Vooral de onduidelijkheid over het motief van De Gelder zorgde voor heel wat opschudding. Advocaat Filip Van Hende reageerde pittig op het stilzwijgen van De Gelder over zijn motief. Hij meende dat De Gelder al genoeg de kans had gekregen om zijn motief prijs te geven, en meent dat een uitgebreide verklaring over zijn motief er waarschijnlijk niet zal aankomen. "We hopen dat het er nog zal uitkomen, maar ik denk het niet. Misschien is er wel helemaal geen motief." Voor Van Hende bevatten De Gelders verklaringen weinig nieuws. "Alles wat hij zegt, heb ik al gehoord. En ook tijdens zijn voorhechtenis probeerde hij steeds de debatten te leiden." "Gruwelijke dag voor slachtoffers en nabestaanden" De assisenpleiter zei wel dat het de verdienste was van de voorzitter van het assisenhof, Koen Defoort, dat De Gelder uitvoerig zijn relaas deed. "De voorzitter heeft De Gelder goed aangepakt. Want zoals we konden merken tijdens zijn verhoor heeft hij een zeer kort lontje." "Het is een zeer koude en gruwelijke dag voor de slachtoffers en hun nabestaanden", zei advocaat Michael Verstraeten dan weer. "Het is moeilijk om zijn verhoor te evalueren. Ik heb er geen oordeel over. Ik verwacht wel dat hij nog meer uitleg zal geven in de loop van het proces." (Belga/EA)